" /> Put do Mjeseca će biti moguć sa samo nekoliko kapi goriva | Znanost.ba

Put do Mjeseca će biti moguć sa samo nekoliko kapi goriva

Otputovati na Mjesec sa samo desetinom litre goriva stvarno se doima kao nešto nemoguće. Barem je tako bilo do sada, jer skupina stručnjaka već u punom jeku nastoji napraviti motor koji bi omogućio malim satelitima putovanje van granica Zemljine orbite koristeći jako male količine goriva. Jedini cilj ovog mikromotora jest drastično smanjivanje troškova istraživanja svemira.

Ionski motor koji bi mogao promijeniti tijek istraživanja svemira, barem s financijske strane, dizajniran je prvenstveno za male satelite koji teže do svega stotinjak kilograma. Upravo bi njihova težina u kombinaciji sa ovakvim motorom omogućila da na svom putovanju sateliti skrenu iz orbite Zemlje, pa čak da otputuju na puno dalje destinacije do kojih inače mogu doputovati samo velike i skupe svemirske letjelice. Prototip kojeg su stručnjaci upravo izradili trebao bi biti ugrađen u satelit čija je trenutna misija čišćenje svemirskog otpada. Također bi još pokoji primjerak ovakvog motora trebao biti ugrađen u skupinu nanosatelita koji će bilježiti ultra-niske radio-frekventne signale s nama udaljene strane Mjeseca.

Sama konstrukcija motora uistinu je zapanjujuća, iznimno je kompaktan i jako učinkovit. Prototip ovog mikromotora teži svega dvjestotinjak grama, uključujući gorivo i kontrolnu elektroniku. Stručnjaci kažu kako su nanosateliti zarobljeni u svojoj orbiti i kako je trenutna misija osloboditi ih pomoću ovih mikromotora. Trošak proizvodnje malih satelita i njihovog lansiranja u svemir zapravo je relativno malen – oko pola milijuna dolara. Ova brojka praktički je zanemariva ako ju usporedimo s iznosom potrebnim za izgradnju i lansiranje konvencionalnih satelita, koji iznosi stotine milijuna dolara.

Motor koji ne izgara gorivo

Ovaj mikromotor ne koristi uobičajeno, već ionsko gorivo. Čine ga električki nabijene molekule – ioni, a ono što je također posebno jest da je ova smjesa pri sobnoj temperaturi u tekućem obliku. Ioni se izvlače iz tekućine i izbacuju se pomoću električnog polja. U tome se vrlo jasno očituje razlika od „običnog“ goriva koji izgara. Polaritet električnog polja svakom sekundom se mijenja i time je omogućeno da svi ioni, pozitivni i negativni, u konačnici budu izbačeni. Najveću prepreku na početku predstavljala je činjenica da ovaj sustav ionskog izbacivanja zahtijeva visoki električni napon, a nanosateliti su ograničeni sa svega nekoliko malih solarnih ćelija. Ubrzo su stručnjaci savladali ovaj problem i uvjeti oko potrebnog električnog napona bili su zadovoljeni.

CleanSpace One i prvo testiranje u svemiru

Ovaj ionski motor biti će testiran u realnim uvjetima, u svemiru, najprije na nanosatelitu koji nosi ime CleanSpace One. Misija ovog satelita jest čišćenje svemira od otpada tako da ga prikuplja i povlači u atmosferu Zemlje gdje potom izgara.

Iako već izrađen prototip motora ima još pokoju manu, nadamo se da će stručnjaci uskoro i ove posljednje zapreke savladati kako bismo vrlo ubrzo mogli svjedočiti nečemu što bi moglo promijeniti tijek daljnjeg istraživanja svemira. U početku vjerojatno ne u smislu revolucionarnih otkrića, ali već znatnim smanjivanjivanjem financijskih troškova pojedinih misija stručnjaci bi učinili puno.

http://youtu.be/qTAv7TsnjzA

Leave a Comment