Pupčana bioraznolikost

Koliko mikroba živi u našem pupku? Toliko da bi znanstvenici tamo najradije otvorili rezervat za istraživanje nepoznatih sojeva bakterija. Novo istraživanje šokiralo je i stručnjake.

Znanstvenici su tijekom proteklih nekoliko mjeseci pronašli niz nepoznatih bakterija u ljudskom pupku. Prvi rezultati DNK testiranja u sklopu projekta Belly Button Biodiversity pokazali su da u 95 uzoraka ima više od 1.400 bakterijskih sojeva.

U 662 slučaja mikrobe nisu mogli ni klasificirati u neku obitelj bakterija, što pokazuje da su one posve nove znanstvenicima, objasnio je voditelj istraživanja Jiri Hulcr sa Sveučilišta North Carolina.

‘Rezultati odražavaju naše neznanje o raznolikosti svijeta mikroba. Reakcija na ove nove vrste mikroba slična je onoj koju su imali prvi europski putnici koji su prilikom istraživanja Afrike ugledali veliku divljač. Danas očekujemo nosoroga i slona, ali u ono doba bili su šokirani,’ slikovito je pojasnio dr. Hulcr.

Iako je ukupan broj uočenih sojeva ogroman, na koncu se ispostavio da je oko 40 vrsta mikroba odgovorno za 80 posto bakterijske populacije u pupku.

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed