Ptice biraju partnere koji dobro mirišu

Junco hyemalis (Credit: Wikimedia)

Junco hyemalis (Credit: Wikimedia)

Za većinu životinja osjet njuha je mehanizam koji omogućava brzu procjenu osobnog profila neke jedinke. Ptice su se do sada uglavnom svrstavale u životinje koje komunikaciju ne baziraju na mirisima. Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan State dokazali su suprotno i pokazali da ptice itekako komuniciraju mirisima te da osjet njuha pouzdano predviđa reproduktivni uspjeh ptica.

Studija je objavljena u časopisu Animal Behaviour pod naslovom ”Bird odour predicts reproductive success” i bazira se na hlapljivim svojstvima sekreta trtične žlijezde kojom ptice premazuju perje.

Trtična žlijezda smještena je u blizini repa ptica. Koristeći se kljunom, ptice vade ulje iz žlijezde i njime premazuju perje i noge. Do sada se smatralo da takvo premazivanje služi za njegu i zaštitu perja. Znanstvenik Daniel Whittaker i njegov tim pokazali su da premazivanje ima i dodatnu ulogu u signaliziranju reproduktivnog zdravlja pojedinca. Naime, njihova studija je pokazala snažnu povezanost između mirisa ptica prije početka sezone parenja (kada biraju partnera) i njihova reproduktivnog uspjeha tijekom cijele sezone.

Ukratko, mužjaci koji imaju miris više kao ”pravi mužjaci” i ženke koje više mirišu kao ”prave ženke” imaju bolji reproduktivni uspjeh. Ovi rezultati su nadopuna dosadašnjim pretpostavkama da ptice preferiraju metode komunikacije i izbora partnera na temelju vizualnih i akustičnih karakteristika.

Ova studija rađena je na vrsti ptice Junco hyemalis (hrv. tamnooki junko) iz porodice strnadica (Emberizidae), a znanstvenici su uspoređivali što je efikasnije – kemijski signali ili veličina i atraktivnost perja (izgled).

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da individualni mirisi ptica koreliraju s reproduktivnim uspjehom, dok su veličina i izgled manje pouzdani pokazatelji istog. Studija također pokazuje kako ženke donose više odluka, ovisno o mirisu partnera. Čini se da ženke ne biraju samo partnera za parenje na bazi mirisa već uz to i više puta biraju različite mužjake za podizanje ptića (mužjaci koji podižu ptiće nisu njihovi genetski roditelji). Whittaker također navodi da je interesantno kako su mužjaci koje su ženke birale za podizanje ptića imali miris sličniji ženkama.

Izvor: e! Science News, Portal Biologija

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/ptice-biraju-partnere-koji-dobro-mirisu/#ixzz2h7lTrzqY

Leave a Comment