Prvo cjepivo protiv raka pluća

Prvo terapeutsko cjepivo protiv raka pluća na svijetu nosi naziv CimaVax-EGF, a rezultat je 25-godišnjeg istraživanja bolesti koje su posljedica pušenja duhana. Osmislili su ga stručnjaci u centru za molekularnu imunologiju u Havani.

Aktivni lijek u cjepivu temelji se na proteinu koji se javlja u trenutku kad rak izmakne kontroli. ‘Epidermalni rast je faktor povezan s proliferacijom stanica’, kaže Gisela Gonzalez, voditeljica istraživanja.

‘Ovaj lijek bi mogao pretvoriti rak pluća u kroničnu bolest koju se može kontrolirati. Uz terapiju bi došlo do stvaranja antitijela koji bi se borili s ovim opasnim proteinima koji potiču i nekontroliranu proliferaciju stanica,’ rekla je.

Cjepivo je prikladno za oboljele u uznapredovaloj fazi bolesti, kod kojih nema poboljšanja uz neku dugu terapiju, primjerice kemoterapiju ili radioterapiju.

‘Cjepivo ne može spriječiti nastanak bolesti, ali znatno poboljšava status kritično oboljelih pacijenata,’ dodala je dr Gonzalez.

CimaVax-EGF je testirano tijekom kliničke studije na preko tisuću oboljelih, a trenutno se besplatno dostavlja i bolnicama širom Kube. Dr. Gonzalez je dodala da bi isti princip željeli primijeniti i za liječenje drugih oblika tumora.

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed