Pronađen Thorov malj s runskim natpisom

Malj

Malj

Maleni malj iz 10. stoljeća nedavno je pronađen na danskom otoku Lolland. Više od 1000 sličnih amuleta pronađeno je diljem sjeverne Europe, no ovaj je dosad jedini pronađeni koji na sebi nosi runski natpis. Amulet su u mjestu Købelev pronašli znanstvenici Anders Rasmussen i Torben Christijansen.

Privjesci u obliku malja najčešće se interpretiraju kao amuleti u obliku Mjölnira, malja koji je pripadao nordijskom bogu Thoru. Vikinški muškarci i žene često su ih nosili za zaštitu. „Ljudi su računali na zaštitnu moć amuleta, a često, za dvostruku zaštitu, thorshammare možemo vidjeti skupa sa kršćanskim križevima”, navodi arheolog Peter Pentz iz danskog nacionalnog muzeja.

Pronađeni artefakt lijevan je u bronci, no na njemu su tragovi srebra, kositra i zlata. Također je to prvi pronađeni amulet s runskim natpisom. Penzt je „zahvalan” nepoznatom piscu runa koji je napokon potvrdio da ti amuleti stvarno predstavljaju Thorov malj, u što se zadnjih godina često sumnjalo. Dok neki vjeruju da je držak prekratak, drugi vjeruju kako Thorov malj ne bi imao tako simetričnu glavu kako to prikazuju amuleti. Runski natpis čita se kao „Hmar x is” što se prevodi kao „ovo je Malj”. No, osoba koja je urezala rune nije bila vješti pisac. Riječ „Hmar” zapravo se piše „Hamar”, a uz to je i runa „S” okrenuta na krivu stranu.

Nalaz je zanimljiv i zbog činjenice da nam je vikinška kultura pisanja uglavnom poznata sa natpisa na kamenju, tj. njih ukupno 260 koji su pronađeni u Danskoj i Švedskoj. Thorov malj iz Købeleva ima isprepleteni ukras s jedne i kratak natpis s druge. Rune su visine od 3 do 7 mm, što je zahtijevalo vještu ruku. Zbog veličine slova, oštećenosti i lošeg pravopisa isprva je bilo teško shvatiti što zapravo piše. Kada bismo doslovno prevodili natpis, on bi glasio „Malj je”. Oznaka x služi za odvajanje dvije navedene riječi. Pravilnija interpretacija natpisa glasila bi „ovo je Malj”. To nam ukazuje kako pisac nije bio u potpunosti pismen, no ipak je bio vješt. Natpis nam ukazuje da je tvorac amuleta pripadao društvu gdje se cijenila pismenost, a možda je pripadao i višem staležu.

Uz navedeni amulet, znanstvenici su pronašli i dijelove srebrnih igli te kalupe za izradu kopči. Zbog tih dodatnih nalaza znanstvenici vjeruju kako se na toj lokaciji možda nalazila radionica za izradu nakita u kojoj je mogao biti izrađen i pronađeni Thorov malj.

Related Posts

Share This

Leave a Comment