Život ispod površine

Znanstvenici pronašli ‘crve iz pakla’

Prvi puta u povijesti znanstvenici su pronašli kompleksne, višestanične organizme duboko ispod Zemljine površine. To je otvorilo mnoga pitanja o postojanju života duboko pod površinom Zemlje, kao i pojedinih planeta i njihovih satelita.

Znanstvenici su ovim stvorenjima nadjenuli nadimak “crvi iz pakla”, a pronađeni su u nekoliko rudnika u Južnoafričkoj Republici.

Jedan od pronađenih crva dobio je ime Halicephalobus Mephisto prema stripu “Gospodar Podzemlja”, a otkriven je u vodi koja je tekla iz bušotina oko kilometar i pol ispod površine, u rudniku zlata Beatrix.

Znanstvenici Gaetan Borgonie sa Sveučilišta u Gentu u Belgiji i Tullis Onstott sa Sveučilišta Princeton, rekli su kako je pronalazak stvorenja sa razvijenim živčanim, probavnim i reproduktivnim sustavom tako duboko ispod Zemljine površine jednostavno nevjerojatan.

“To nam govori nešto sasvim novo”, rekao je Onstott, čiji je rad u posljednjem desetljeću označio revoluciji u shvaćanju mikrobiološkog života. 

“Za relativno kompleksno biće kao što je nematoda jednostavno je nevjerojatno da prodre tako duboko u Zemlju i preživi”, dodao je.

Ovo istraživanje sigurno će potaknuti znanstvene izazove i uzrokovati neke kontroverze, jer smješta daleko složeniji život u okruženje u kojem su znanstvenici općenito smatrali da ne može postojati, navodi The Washington Post.

Izvor: Net.hr

Related Posts

Share This

Comments Closed