" /> Solarne baklje na suncu | Znanost.ba

Solarne baklje na suncu

Solarna baklja koju je NASA promatrala u utorak mogla bi omesti satelitsku komunikaciju te rad elektro-enegregetskih postojenja na Zemlji u sljedećih nekoliko dana, piše Daily Mail .
Vrlo snažna eksplozija na Suncu oslobodila je vatrenu oluju radijacije na razini kakva nije zabilježena od 2006. godine i vjerojatno će dovesti do umjerene geomagnetske aktivnosti u srijedu, upozorava američka Nacionalna meteorološka služba. NASA-in svemirski opservatorij za promatranje Sunca, Solar Dynamics Observatory, uspio snimiti spektakularan događaj – kombinaciju solarne baklje, koronalno izbacivanje mase (coronal mass ejection, CME) i manju radijacijsku oluju.

Bilo je vrlo dramatično. Vidjeli smo početnu baklju koja nije bila velika, no onda joj se pridružila masivna erupcija zajedno s pojačanom radijacijom čestica i to je uzrokovalo snažno koronalno izbacivanje mase. Mogli smo vidjeti kako materijal odlazi sa Sunca. Bilo je fantastično – opisao je događaj Bill Murtagh, koordinator programa u NWS’s Space Weather Prediction Centre.

Share This

Comments Closed