Japanci usavršavaju robote za spašavanje unesrećenih u potresu

Japan je zemlja tehnoloških inovacija, ali i razornih potresa koji, poput ovog posljednjeg, odnose i mnoge ljudske žrtve. Kako bi smanjili broj poginulih, Japanci su razvili robote koji će biti od velike pomoći u traženju i spašavanju preživjelih.

Neke od njih, poput RoboCuea, već rabi tamošnja policija. RoboCue je opremljen senzorima i infracrvenim kamerama kojima pronalazi ljude, a potom ih nježno postavlja na kolica i odvozi.

Robot-puzač drugi je zanimljivi robot isproban u Yokohami. Iako izgledom podsjeća na lijes, ovaj bi vas robot ipak trebao vratiti u život. Može podnijeti do 115 kilograma težine, a osim infracrvenih kamera, ima i senzore koji prate krvni tlak i ostale znakove života.

Majstor za traženje pod ruševinama je i mali robot Quince koji uz pomoć senzora registrira ljudski dah i toplinu tijela. Opremljen je motoriziranom “rukom” koja zarobljenima može dostaviti hranu i druge zalihe. Svi ti roboti mogli bi uvelike pomoći i ostalima na trusnim područjima u svijetu među koje se ubraja i naša zemlja.

 

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed