Iskre u vakuumu

Skupina istraživača sa Chalmers University of Technology u Švedskoj je napravila eksperimentalni dokaz kvantne mehanike tvrdeći da su stvorili iskre u vakuumu.

Prema kvantnoj teoriji vakum ili prazan prostor ipak i nije tako prazan. U stvari je pun virtualnih čestica koje se na trenutke pojavljuju i nestaju iz postojanja. U teoriji kažu da ogledalo može apsorbirati energiju iz nekih od tih virtualnih fotona i re-emitirati je kao stvarne fotone. Naravno ovo u praksi radi samo ako ogledalo putuje kroz vakum gotovo brzinom svjetlosti, što je u najmanju ruku rečeno teško dokazati.

Per Delsing i njegov tim fizičara je radio oko ovog koristeći nešto što se zove supravodljivi uređaj kvantne interferencije, (superconducting quantum interference device) ili skraćeno SQUID. SQUID, koji je vrlo osjetljiv na magnetska polja, djelovao je kao ogledalo u istraživačkom supravodljiviom sklopu. Oni su proveli  magnetsko polje kroz SQUID, prebacivavši polaritet polja nekoliko milijardi puta u sekundi, što je izazvalo SQUID na pomicanje naprijed i nazad za oko 5 posto brzine svjetlosti. Mikrovalni fotoni su potom promatrani. U skladu s teorijom, frekvencija puštenih fotona bila je oko pola vrijednosti frekvencije odbijanja naprijed i nazad od ogledala.

Istraživači ne govore o svome radu dok on ne bude reevaluiran, ali će konačne razultate predstaviti u Italiji za tjedan dana.

Izvor: http://www.popsci.com

Related Posts

Share This

Comments Closed