Čeka nas razdoblje velikog smanjenja aktivnosti Sunca

Nakon velikih eksplozija na suncu i solarnih baklji proteklih dana izgleda da sunce ulazi u novu fazu. Neka neobična solarna očitanja, a koja se odnose na sunčeve pjege i oslabljenu magnetsku aktivnost blizu polova, mogu biti indikatori da će Sunce biti slabije aktivno u nadolazećim godinama.

Rezultati triju studija pokazuju da, iako su sada sunčeve pjege u maksimumu ciklusa, idućih bi godina ta aktivnost mogla biti značajno smanjena, prenosi Dnevnik.hr.

“Ovo je potpuno neobično i neočekivano, no činjenica da tri različita viđenja Sunca idu u istom smjeru, značajan su indikator da ciklus Sunčevih pjega ide prema razdoblju hibernacije”, rekao je u utorak na izvanrednoj konferenciji za medije Frank Hill, direktor američkog Nacionalnog solarnog opservatorija.

Sunce je trenutno na sredini razdoblja nazvanog Ciklus 24 te juri prema razdoblju maksimalne aktivnosti. No, ovo najnovije otkriće pokazuje da bi u Ciklusu 25 mogla biti faza hibernacije. Znanstvenici se sada pitaju je li pred nama razdoblje poput onog od 70 godina između 1645. i 1715. kada uopće nije bilo Sunčevih pjega.

Pjegama je uzrok u snažnim magnetskim aktivnostima, koje sputavaju konvekciju (prenošenje magnetskog polja) s vrtložnim strujama i tako se stvaraju područja s nižom temperaturom. Temperatura na Sunčevim pjegama je 3000–4500 K, a u okolnim područjima oko 5780 K zbog čega nastaje privid da su tamnije od ostatka površine naše zvijezde. Sunčeve pjege traju po nekoliko dana ili tjedana prije nego nestanu.

Related Posts

Tags

Share This

Comments Closed