Prema vašoj osobnosti može se predvidjeti volite li jako začinjenu hranu

peppers-at-marketZačinjena hrana može biti dobra za tijelo, ali samo kada se konzumira u umjerenim količinama. Ubrzava metabolizam tijela koje sagorijeva energiju brže i učinkovitije. Začini poput čili paprike suzbijaju apetit. Također, začinjena hrana pomaže kod začepljenog nosa. Međutim, pretjerano konzumiranje začinjene hrane povećava želučane probleme ili dovodi do upala u tijelu.

Određeni aspekti osobnosti mogu biti odlučujući faktor u određivanju volimo li hranu običnu i blagu ili začinjenu i ljutu, prema istraživanju koje je predstavljeno na godišnjem sastanku Instituta prehrambenih tehnologa.

Nadia Byrnes, doktorand na Državnom sveučilištu u Pennsylvaniji, predstavila je istraživanje koje je namijenjeno utvrđivanju povezanosti između tipova osobnosti i preferencija začinjene hrane. Provela je istraživanje na 184 sudionika – nepušača starosti od 18 do 45 godina, bez poznatih problema koji bi mogli ugroziti njihovu sposobnost razlikovanja okusa, prvenstveno bijele rase i nešto više žena nego muškaraca (63 posto).

Byrnes je ocijenila grupu pomoću Arnett Inventory of Sensation Seeking (AISS), testa osobina ličnosti koje su u potrazi za senzacijom, a koji se definira kao novina i intenzivna stimulacija, a pretpostavlja se da će pridonijeti riziku preferencija. Ispitanici u skupini čiji je rezultat ocijenjen iznadprosječnom ocjenom AISS smatraju se više otvoreni za rizike i nova iskustva, dok su oni bodovani ispod prosjeka smatrani manje otvoreni.

Ispitanici su dobili 25 mikrometara kapsaicina, aktivnog sastojka čili papričica i zatražena je od njih ocjena koliko im se svidio začinjen obrok kako se ljutina kapsaicina intenzivno povećavala. Onima u skupini ispod prosjeka AISS-a ubrzo se nije svidio obrok kako se ljutina povećavala. Ljudima koji su bili iznad prosjeka AISS-a konstantno se svidio obrok, čak i kad je ljutina povećana. Onima u skupini srednjih vrijednosti manje se svidio obrok što se povećavala ljutina, ali ne tako brzo kao onima ispod prosjeka.

“Teoretski, znamo da su intenzitet ljutine i naklonost takvoj hrani linearno povezani. Što je više nadražujući spoj ili hrana, manje ljudi bi ga trebalo preferirati”, rekla je znanstvenica. “Ali to nije uvijek slučaj.”

Dr.sc. Shane McDonald, glavni prehrambeni kemičar na Kalsecu, raspravljao je o dodatku začina za hranu koji izaziva peckanje, što nije vrlo rasprostranjeno u prehrani SAD-u za razliku od karbonizirane hrane. Rekao je da “Ma La,” tradicionalna sečuanska kuhinja koja kombinira čili paprike (ljutinu) i sečuanske paprike (peckanje), daje nadu američkim proizvođačima hrane.

Kombinacija dva osjeta povećava peckanje, a smanjuje ljutinu, što bi moglo pridonijeti da određena tradicionalno začinjena hrana postane primamljivija potrošačima, rekao je.

Izvor: IFT

Leave a Comment