Posljedice konzumiranja modernih sorti žitarica

Dr. Mark Hyman, liječnik i međunarodno priznati stručnjak na polju funkcionalne medicine, upozorava da je niz modernih bolesti, uključujući i pretilost, posljedica konzumiranja modernih sorti žitarica. Što se to krije u modernoj pšenici?

Supermarketi danas nude doslovno stotine tisuća različitih proizvoda koje sadrže pšenicu i kukuruz. Svaki američki građanin sada troši oko 25 kg pšeničnog brašna godišnje, piše Huffingtonpost.

Velike količine nisu jedini problem. I skrivene komponente moderne pšenice potiču debljanje i bolesti. Ovdje nije riječ o pšenici koju je vaša prabaka koristila za kruh. To je FrankenWheat – znanstveno projektirani prehrambeni proizvod koji su razvili u posljednjih 50 godina.

Kako pšenica – i gluten – potiču debljanje, ‘pred-dijabetes’, dijabetes i još gore

I dalje izgleda kao pšenica, ali je drugačija na tri načina zbog kojih potiče pretilost, dijabetes, bolesti srca, rak, demenciju i gore.

1. Ona sadrži super škrob – amilopektin A koji jako deblja.

2. Ona sadrži oblik super glutena – potiče upalne procese u tijelu.

3. Ona sadrži super proteine – njihova razgradnja stvara spojeve koji potiču žudnju za hranom.

Super škrob

Kruh naš svagdanji iz Biblije i pšenica iz onog doba je nešto što moderni ljudi nikada nisu jeli.

Umjesto toga, jedemo patuljaste sorte pšenice, proizvod genetske manipulacije i hibridiziranja koji je stvorio kratke, čekinjaste, izdržljive biljke s visokim prinosom s mnogo većim količinama škroba i glutena, mnogo više kodiranja kromosoma te mnoge vrste novih proteina.

Prva velika razlika je da sadrži vrlo visoke razine super škroba – amilopektina A. Zato dvije kriške kruha od cjelovitog pšeničnog kruha povisuju šećer u krvi više od dvije žlice šećera.

Najveća prijevara počinjena na neupućenoj javnosti je uključivanje ‘žitarica’ ​​u mnoge vrste procesirane hrana pune šećera. Pšenica, punog zrna, daje ovoj hrani privid zdravlja.

U osoba s dijabetesom, i bijeli, i kruh od integralnih žitarica povećava razinu šećera u krvi od 70 do 120 mg / dl tijekom početne razine. Znamo da je hrana s visokim glikemijskim indeksom izvor trbušne masnoće, pokreću skrivene upale u tijelu i daju vam masne jetre, što potiče kaskadu od pretilosti, ‘pred-dijabetesa’ i dijabetesa. Navedeni problemi su glavni pokretač gotovo svih kroničnih bolesti, i većina naših zdravstvenih troškova.

Super gluten

Super gluten povećava vjerojatnost upala u tijelu. Osim mnoštva upalnih i kroničnih bolesti uzrokovanih glutenom, razvijaju se i pretilost, i dijabetes.

Gluten je ljepljivi protein u pšenici koji održava kompaktnost kruha i omogućava njegovo dizanje. Stare sorte pšenice s četrnaest kromosoma imale su mali broj proteina glutena i manju vjerojatnost da će izazvati celijakiju i upalu. Nova patuljasta pšenica sadrži dvadeset i osam ili dvostruko više kromosoma i veliki izbor proteina glutena, uključujući i one koji će najvjerojatnije uzrokovati celijakiju. Gluten može izazvati upalu, pretilosti i kroničnih bolesti.

Oštećenje gastrointestinalnog trakta zbog prekomjernog izlaganja antibioticima, protuupalnim lijekovima, te onih koji blokiraju izlučivanje kiseline, zajedno s našom lošom prehranom (malo vlakana, puno šećera), može potaknuti celijakiju i nepodnošenje ili preosjetljivost na gluten te stvoriti upale. Zbog toga je eliminacija glutena i alergena iz hrane snažan način za prevenciju dijabetesa i mnogih drugih kroničnih bolesti.

Super proteini

Kad ih tijelo počne prerađivati proteini iz pšenice se probavljaju u kraće proteine, ‘polipeptide’ nazvane ‘exorfini’. ‘Slični su endorfinima koje tijelo izlučuje dok trčimo, pa se vežu na opioidne receptore mozga, stvarajući osjećaj euforije, i ovisnosti, na sličnom principu kao i heroin. Ovi polipeptidi iz pšenice se apsorbiraju u krvotok i prelaze u mozak. Zanimljivo da se nazivaju gluteomorfini, od riječi ‘gluten’ i ‘morfij’. Neki ih povezuju da raznim mentalnim problemima uključujući čak i shizofreniju i autizam.

No uglavnom utječu na ‘ovisničke’ navike prehrane. Tu spada jaka žudnja i prejedanje. Nitko se ne prejeda brokulom, već uglavnom proizvodima od pšenice kao što su kolači. Alarmantno je da se ova žudnja može zaustaviti jednako kao i kod blokiranja receptora kod predoziranja morfijem i heroinom. Nakon što im se da isti lijek kao i narkomanima, naloxone, ovisnici o hrani pojedu gotovo 30 posto manje hrane.

Želite li se riješiti navedenih problema povezanih s žitaricama, šest tjedana ih isključite iz prehrane. Zapisujte do kojih je promjena došlo.

 

Izvor: Magazin.hr

Leave a Comment