Pokus za popodne – otopite ljusku jajeta u octu

egg_08Provodite posljepodne kod kuće i ne znate što bi radili? Zašto ne biste napravili pravi eksperiment. Kako dobiti jaje bez ljuske, a da ga se ne razbije ili skuha? Otopite ga u octu.

Za eksperiment vam je potrebno jedno jaje, bijeli ocat i visoka čaša. Nalijte ocat u čašu i ubacite jaje. Promatrajte što se događa. Ostavite jaje u octu 24 sata te ga zatim stavite u vodu.

Evo i objašnjenja procesa:

Nakon što smo stavili jaje u ocat oko njega su se pojavili mjehurići, odnosno oko jajeta se stvorio plin: ugljikov dioksid (co2). Na površini vode se pojavila pjenica jer u octu se nalazi octena kiselina (CH3COOH) koja reagira s kalcijevim karbonatom iz ljuske jajeta (CaCO3) pri čemu nastaje kalcijev etanoat ili kalcijev acetat (CH3COO)2Ca, voda i ugljikov dioksid.

Jaje je na kraju potpuno bijelo bez ljuske jer je ljuska reagirala s octenom kiselinom (CH3COOH). Nakon šo smo stavili jaje u vodu postalo je gumenasto jer kada se stavi takvo jaje koje više nema mineralnu opnu u slanu vodu, voda na principu osmoze izvuče vodu iz jajeta te ono postaje gumenasto.

Formula za sve ovo glasi: Ch3COOH + CaCO3 ——-> CO2 + H2O + (CH3COO)2Ca. Octena kiselina + kalcijev karbonat daje ugljikov dioksid + voda + kalcijev acetat(etanoat). Tko kaže da kemija nije zabavna?

Leave a Comment