Pohrana informacija u DNK

Iako zvuči nevjerojatno, znanstvenici su po prvi puta iskoristili DNK kako bi kodirali sadržaj knjige, pa su tako 53.000 riječi, 11 slika i računalni program umjetno pohranili koristeći se genetskim materijalima.

Zvuči prekompleksno? Idemo redom. Znanstvenici tvrde da deoksiribonukleinska kiselina poznata pod nazivom DNK, kemikalija koja pohranjuje genetske instrukcije u gotovo svim organizmima, ima prilično impresivan kapacitet za pohranu podataka.

Naime, samo jedan gram može pohraniti do 455 milijardi GB, odnosno više od 100 milijardi DVD-a, što ga čini ultimativnim kapacitetom. No, istraživači kažu kako cijena kodiranja DNK pada toliko brzo da će za 10 godina ova metoda biti jeftinija neko u konvencionalnim digitalnim uređajima.

Iako je kapacitet impresivan, brzina zapisa baš i nije – barem za sada. Znanstvenici ističu kako im je za kolekciju podataka od 5.27 megabita bilo potrebno nekoliko dana, no kažu kako vrijeme zapisivanja konstantno napreduje.

DNK ima nekoliko prednosti nad tradicionalnim medijima za pohranu podataka. Može se lako kopirati i čitljivi su tisućama godina nakon što se zapišu podaci i to u uvjetima koji nisu idealni.

No osim sporosti, zapisivanje u DNK obilježilo je i nekoliko greška odnosno njih 10 na tih 5.27 megabita, što i nije tako loš prosjek. Također, podaci se ne mogu prepisivati, no s obzirom da je kapacitet ogroman, to možda neće predstavljati veliki problem.

Cijene alata za upisivanje podataka u DNK još uvijek nisu konkurentne, no trošak tih i novih alata drastično pada, pa tako primjerice DNK sekvenceri postaju dostupni što znači da bi se uvelike moglo pojednostaviti pohranjivanje informacije u DNK.

Spomenimo još na kraju da eksperiment nije rađen na živim organizmima radi nepotrebnih komplikacija i nekih rizika. Biološke funkcije stanica mogu biti problematične, dok se dijelovi stanica koje se ne koriste mogu ukloniti ili mutirati. “Ako je cilj pohrana informacija, nema potrebe za korištenjem stanica” istaknuo je jedan od znanstvenika.

 

Izvor: Guardian

Leave a Comment