" /> Pogledajte što bi se dogodilo da gurnete ruku u LHC-ovu zraku | Znanost.ba

Pogledajte što bi se dogodilo da gurnete ruku u LHC-ovu zraku

Teorije nekih pseudoznanstvenika o tome da bi LHC mogao proizvesti crnu rupu koja će uništiti Zemlju odavno su prestale zanimati javnost, jer je očito da osim velikih računa za struju, LHC ne stvara nikakve velike posljedice po naš planet i ljude koji tamo žive i rade.

No i bez crne rupe, ostalo je puno “važnih” pitanja za koje nam trebaju odgovori, a ovo je jedno od njih.

Ekipa studenata koji vode portal Sixty Symbols na Sveučilištu Nottingham pitala je svoje profesore fizike i znanstvenike na sveučilištu, što bi se desilo da kojim slučajem netko ispriječi svoju ruku zraki u velikom sudaraču čestica LHC-u (Large Hadron Collideru).

Zanimljivo je kako nitko od znanstvenika na sveučilištu zapravo nije imao pojma o tome što bi se desilo ruci i njezinom vlasniku, pa su studenti odlučili posjetiti CERN i upitati iz prve ruke one koji rade na LHC-u, piše Vidi.hr

U videu dolje možete saznati detalje o ovom “velikom” problemu, a mi ćemo vam samo ukratko prepričati da je zraka tanja od milimetra, ali je sastavljena od čestica izuzetne gustoće, te sadrži energije koliko jedan nosač zrakoplova.

Kada bi vam ruka kojim slučajem stala na put zraki, ona bi ju probušila poput lasera, no obzirom da se oko nje stvara polje noseće zrake širine i do metra, čitavo tijelo bi vam bilo ozračeno i vrlo brzo biste umrli.

Dobra je stvar što znanstvenici uvjeravaju kako je doslovce fizički nemoguće doći bilo gdje u blizinu zrake, pa ta mogućnost zapravo ne postoji. U svakom slučaju vrlo zanimljivo, a posebice nas je oduševilo što profesori sveučilišta nemaju nikakvu predodžbu.

Ako znate nekog znanstvenika ili profesora fizike s Ruđera ili FER-a koji “zna sve o LHC-u i Higgsovom Bozonu”, možete ga malo isprovocirati ovim pitanjem i onda mu slavodobitno reći odgovor, no ako još studirate, to nemojte nikako učiniti prije nego vam zaključi ocjenu.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/pogledajte-sto-bi-se-desilo-da-gurnete-ruku-u-lhc-ovu-zraku/#ixzz1wGQfBu35 

Leave a Comment