Podvodni „zmajevi“ – nova tehnologija za proizvodnju električne energije snagom oceana

podvodni-zmajeviIstraživački tim iz američke savezne države Massachusetts nedavno je dobio obilna sredstva od strane američke Nacionalne zaklade za znanost za nastavak rada na podvodnim „zmajevima“, koji iskorištavaju snagu ocena i morskih struja za proizvodnju električne energije.

Ova tehnologija razvijena je od strane profesora strojarstva Davida Olingera, na politehničkom instintutu u Worcesteru, specijaliziranom za vjetro i vodene turbine. Inače, on i njegovi studenti razvili su i vodenu pumpu za zemlje u razvoju, također pokretanu „zmajem“, dok sada rade na projektu malog podvodnog „zmaja“ koji bi „letio“ kroz morske struje.

Profesor Olinger proučava Golfsku struju, čiji se energetski potencijal procjenjuje na 20 GW, odnosno na energiju 10 nuklearnih elektrana. On želi iskoristiti njen energetski potencijal i tvrdi kako podvodni „zmajevi“ mogu proizvoditi električnu energiju pomoću morskih struja jednakom lakoćom kao i vjetroturbine pomoću strujanja zraka.

U siječnju će Olinger i njegov tim početi s kompjutorskim modeliranjem kako bi utvrdili način na koji će se „zmaj“ ponašati, gdje će se eventualno postaviti turbine, kakav će utjecaj imati na okoliš i kako maksimalno iskoristiti ovu energiju. Potom će izraditi model kojeg namjeravaju testirati u bazenima posebno namjenjenim ovakvim istraživanjima.

Ova tehnologija ima sličnosti s podvodnim „zmajevima“ švedske kompanije Minesto koja planira zavezati zmajeve za oceansko dno, dok će Olingerovi „zmajevi biti privezani za plutajuće platforme. Također, Minestovi „zmajevi“ imaju vjetroturbine, dok Olinger razmatra mogućnost „zmaja“ bez turbine, odnosno smještanje električnog generatora na plutajuću platformu.

Ovakva tehnologija ima velikog potencijala u polju proizvodnje električne energije pomoću obnovljivih izvora energije. Sam sistem je malih dimenzija, ne zahtjeva velike turbine i samim tim nema potrebe za dizajniranjem novih turbina i električnih generatora.

No, zmajevi” će morati biti izrađeni od čvrstih i izdržljivih materijala što će povećati cijenu samog proizvoda. Isto tako je potrebno i puno novčanih ulaganja za istraživanja i testiranja ovakve tehnologije u oceanu, te politička odobrenja za investiranje u prijenosnu i distributivnu mrežu koja bi krajnji proizvod, električnu energiju, dovela do potrošača.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/podvodni-zmajevi-nova-tehnologija-za-proizvodnju-elektricne-energije-snagom-oceana/#ixzz2p4vQ9Tag

Leave a Comment