" /> Podvodna – podzemna “rijeka” u Meksiku | Znanost.ba

Podvodna – podzemna “rijeka” u Meksiku

podzemna-rijeka2-720x480Neka od najnevjerojatnijih mjesta na Zemlji nisu toliko pristupačna. Ovo fascinantno mjesto nalazi se u podvodnoj spilji na poluotoku Yucatan u Meksiku. Ono što izgleda kao rijeka, mirno teče kroz spilju čineći jedan od najspektakularnijih prizora dosad snimljenih u podvodnoj fotografiji.

Spilja na slici nazvana je Cenote Angelita. Jedno je od najljepših mjesta popularnih među scuba diverima i to zahvaljujući svojoj podzemnoj “rijeci”. Rijeka kao da teče kroz vodu, a okružena je otocima s drvećem i otpalim lišćem.

Ova rijeka zapravo je relativno tanak sloj hidrogen sulfata koji odvaja slatku i slanu vodu. Kako je objašnjeno na web-stranici amaterskog fotografa Anatolyja Beloshchina, do 29 m dubine voda je slatka. Tada se dolazi do sloja navedenog spoja, a ispod, od 30 do 60 m dubine, voda je slana. Ova iluzija rezultat je fenomena koji se naziva haloklin.

Ronioci mogu zaroniti kroz “rijeku” i vidjeti je odozdo. Podvodno drveće doprinosi atmosferi ovog mjesta. Gledajući ove fotografije, čini se gotovo nevjerojatnim da su snimljene 30 m ispod površine vode.

Meksiko je dom brojnim nesvakidašnjim podvodnim spiljama. Niz klimatskih i geoloških promjena stvarali su ih tisućama godina. Iskusni ronioci tamo imaju prilike vidjeti mjesta koja se ne mogu pronaći nigdje drugdje na Zemlji.

http://youtu.be/9fvuXkFQ8VQ

Izvor: Momtastic

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/podvodna-rijeka-u-meksiku/#ixzz2YirbF6dA

Leave a Comment