Petabajt na DVD-u

dvdgrIako klasični optički mediji sve više odlaze u zaborav, nova tehnologija koju su razvili znanstvenici s australskog sveučilišta Swinburne mogla bi vratiti zanimanje za njima.

Naime, znanstvenici su razvili novi tip lasera koji bi na standardni DVD medij umjesto uobičajeni 4,7 GB mogao snimiti do 1 PB podataka. Tehnika ne zahtjeva promjenu dimenzija ili oblika medija, već se samo koristi drugačiji laser za zapisivanje i čitanje podataka.

Podaci na optičkim medijima su obično zapisani u obliku malih udubina koje predstavljaju nule i jedinice, no njihova najmanja veličina je ograničena na polovicu valne duljine svjetlosti lasera. Znanstvenici su uspjeli zaobići to ograničenje korištenjem standardnog lasera i drugog lasera cilindričnog oblika sa šupljinom u sredini koji svojom svjetlošću ograničava područje koje obasjava prvi laser, a time i promjer udubine koju radi.

Tehnologija je jeftina i relativno jednostavna za implementaciju obzirom da se koristi standardna optička i laserska oprema. No za sada nema nikakvih informacija kada bi mogla biti spremna za komercijalnu primjenu.

 

Izvor: bug.hr

Leave a Comment