Pčele su „zlopamtila”!

pcela-3Sjećate li se koliko ste puta ugledali pčelu u svojoj blizini te najbližim predmetom snažno zamahnuli prema njoj, no promašili ste i ona je odletjela? E pa, dobro se pazite, jer ona sad zna kako izgledate. Zapamtila vas je i mogla bi se vratiti u osvetnički pohod!

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Ethology pokazalo je da pojedine pčele i ose mogu zapamtiti određene karakteristike ljudskog lica. Ti rezultati iznenadili su čak i same istraživače, koji nisu očekivali pronaći takve napredne sposobnosti u bića s takvim sitnim mozgom. Ovakve sposobnosti ranije su već zabilježene i kod vrana, no one ipak imaju puno veći mozak od pčela i osa te su inteligentnije od njih.

Kada ti insekti ugledaju nekoga (drugog insekta ili čovjeka koji ih je upravo naljutio bacivši novine na njih), njihovo vidno polje biva razbijeno u šesterokute iz tisuću ommatidia koje čine strukturu njihovih očiju. U osnovi one procesuiraju informacije na temelju tih malih komadića u strukturi oka koji djeluju kao pojedinačne jedinice i onda se zajedno spajaju u cijelu sliku. To nam može djelovati prilično neobično s obzirom na ono što znamo o njima, budući da pčele i ose nemaju zjenice koje reguliraju količinu svjetlosti koja dolazi na mrežnicu. No, ta količina svjetlosti istodobno je dovoljno dobra da one mogu razlikovati istaknute crte lica koje potom mogu iskoristiti za identifikaciju.

Činjenica da su ti insekti u stanju postići toliku razinu individualne detekcije sa svojim relativno jednostavnim mozgom, možda bi mogla u budućnosti utjecati na neka nova promišljanja prilikom razvoja programa za prepoznavanje lica.

Izvor: IFLScience

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/pcele-su-zlopamtila/#ixzz2tCQ4Wt5z

Leave a Comment