Pametni skalpel može ‘namirisati’ stanice raka

pametni-skalpel-720x405Kirurško uklanjanje raka nedvojbeno je vrlo složeno jer liječnici ne mogu procijeniti gdje završava zdravo tkivo, a gdje počinje tumor. No to im odsada neće više predstavljati problem – novi “pametni” nož može namirisati stanice raka i tako liječnika držati na pravom putu.

Ovaj novi skalpel prilično je jednostavan uređaj. Liječnik Zoltan Takats je na Imperial College u Londonu izumio iKnife sustav – uobičajeni kirurški nož koji koristi toplinu kako bi rezao tkivo opremio je masenim spektrometrom povezanim na računalo. Kako nož reže tkivo, javlja se dim kojeg ‘udiše’ maseni spektrometar i šalje ga računalu koji potom identificira radi li se o zdravom stanicama ili stanicama raka. Dosadašnja alternativa bila je uzeti uzorak i pričekati patološki nalaz.

“Ovaj nož omogućuje dobivanje rezultata gotovo istovremeno, a zahvaljujući tome liječnici mogu nastaviti s operacijom s vrlo velikom točnošću”, rekao je Takats. “Smatram da ovaj nož može smanjiti broj slučajeva u kojima se tumor vraća te povećati broj uspješno izliječenih pacijenata.”

iKnife je dosad iskorišten u 81 operaciji, a čim završe klinička istraživanja, izumitelji se nadaju kako će ovaj nož biti dio svake operacijske dvorane diljem svijeta. Prema riječima Takatsa, ova će stvar spasiti živote.

Izvor: Gizmodo

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/pametni-skalpel-moze-namirisati-stanice-raka/#ixzz2b5B90opp

Leave a Comment