Pametne tenisice koje mogu spriječiti ozljede

pametne-tenisice-720x497Tenisice za trčanje uskoro bi mogle biti dovoljno pametne da onima koji ih nose pokažu kako mogu poboljšati svoju tehniku trčanja, ali i kako spriječiti moguće ozljede.

Kombinacija senzorne tehnologije, bežične komunikacije i aplikacije za pametni telefon transformira obične tenisice za trčanje u sofisticirani uređaj za praćenje. Pomnim praćenjem načina na koji stopalo trkača dotiče tlo, znanstvenici su pronašli način na koji mogu identificirati potencijalne probleme koje trkači imaju i spriječiti ih.

RunSafer projekt njemačkog Instituta Fraunhofer, koji se provodi u suradnji s nekoliko proizvođača obuće, bavi se upravo istraživanjem i izradom takvih tenisica. Znanstvenici su dizajnirali tenisice za trčanje koje imaju senzore za prijenos podataka na pametni telefon, a potom i na računalo. Senzori u tenisici bilježe podatke o brzini pada stopala trkača na tlo kao i o njegovoj orijentaciji u prostoru, duljini dodira s tlom te o dužini koraka. Čak i ako je pametni telefon izvan Bluetooth dometa, tenisice će svejedno pohraniti podatke.

Upravo ti podaci omogućuju posebnom softveru da izračuna silu koja djeluje na stopalo. „Softver vam može pokazati je li riječ o pravilnom trčanju i te povratne informacije pruža u stvarnom vremenu“, rekao je Andreas Heinig, znanstvenik s Instituta Fraunhofer. Nepravilnosti u trčanju mogu nastati uslijed neke ranije ozljede, ali mogu i jednostavno biti stvar loše navike. Također, takve nepravilnosti mogu uzrokovati i ozbiljnije ozljede, preopterećenost stopala, pa čak i padove. Ovaj softver u tenisici pomaže trkaču da si kreira bolji trkački režim.

Trenutno se provode završna testiranja takvih tenisica kako bi se njihova tehnologija još više unaprijedila prije nego što postanu dostupne kupcima. „One bi se mogle naći na policama trgovina u roku od dvije godine“, zaključio je Heinig.

Izvor: Discovery

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/pametne-tenisice-koje-mogu-sprijeciti-ozljede/#ixzz2oNTtaKrc

Leave a Comment