" /> Pacemaker kojeg pokreću otkucaji srca | Znanost.ba

Pacemaker kojeg pokreću otkucaji srca

Znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu razvijaju potpuno autonomni pacemaker koji bi mogao drastično poboljšati živote pacijenata sa srčanim problemima, piše portal PopSci. Uređaj, koji je još uvijek u testnoj fazi razvoja, koristi kinetičku energiju koju proizvodi srce kako bi se napajao i otpuštao elektrošokove kada je to potrebno. Evo kratkog vodiča kako čitava stvar funkcionira.

Kako je moguće da uređaj funkcionira bez baterija?

Kratko i jasno – on koristi piezoelektricitet ili, u slobodnom prijevodu, kratkotrajnu električnu struju generiranu pritiskom. Piezoelektricitet se stvara u trenutku kada je posebno konstruiran materijal unutar uređaja deformiran nekom izvanjskom silom. Pojednostavljeno rečeno, bilo kakva vibracija, dodir i slično može se iskoristiti za stvaranje struje ili – piezoelektriciteta. U ovom konkretnom slučaju, kontrakcije mišića srca koriste se kako bi se stvorila struja za napajanje pacemakera koji zauzvrat pomaže srcu da održava što pravilnije otkucaje.

Koliko energije otkucaji srca mogu proizvesti?

Zapravo, prilično malo. Vjerojatno nekoliko desetaka milivata. No, dobra je vijest da je to i više nego dovoljno da bi pacemaker uspješno obavljao svoj zadatak.

Zašto nikada prije nisam čuo za piezoelektricitet?

Ako i niste, krajnje je vrijeme. Piezoelektricitet zapravo i nije baš nova pojava, ali tek se u zadnjih nekoliko godina otkrivaju sve šira područja njegove praktične upotrebe. U svakom slučaju, u naredno vrijeme ćete imati priliku sve češće se susretati s ovim izrazom. Tehnologija temeljena na piezoelektricitetu već se koristi u uređajima poput kontaktnih mikrofona kojima pomaže da što bolje „otkriju“ audio-vibracije. Također, znanstvenici su prilično optimistični kada prognoziraju buduće upotrebe ove tehnologije. Primjerice, moguće je da ćemo za nekoliko (desetaka) godina imati osobne generatore struje locirane u našim cipelama. Vibracije koje stvaramo svakim korakom mogle bi se iskoristiti za punjenje malenih električnih generatora koji bi zauzvrat, primjerice, mogli napuniti naš pametni telefon u slučaju nužde.

Koje prednosti ima pacemaker kojem praktički ne treba nikakav dodatni izvor energije?

Za početak, spomenimo izjavu Davida Zaxa s portala Technology Review: „Ideja da koristimo nečije srce s nepravilnim otkucajima da pokreće nešto tako važno poput pacemakera o čijem uspješnom funkcioniranju ovisi život te iste osobe – uistinu se može smatrati užasnom“. No, nastavlja Zax, stvari možemo gledati i iz drugog kuta. Svi pacijenti koji imaju ugrađen pacemaker svakih nekoliko godina moraju se podvrgnuti operativnom zahvatu tijekom kojeg se izvrši izmjena baterija na njihovom uređaju. Upotrebom pacemakera koji koristi piezoelektricitet mogli bismo potpuno eliminirati potrebu za ovim prilično rizičnim operacijama, što je definitivno dobra vijest za sve srčane bolesnike.

„Mnogi od naših pacijenata su djeca koja s ugrađenim pacemakerom žive priličan broj godina. Možete samo zamisliti koliko bismo operativnih zahvata ‘uštedjeli’ takvim pacijentima ukoliko se ova tehnologija pokaže uspješnom“, kaže dr. Amin Karami, voditelj tima koji radi na novom pacemakeru.

Koliko daleko smo od toga da uređaj uistinu zaživi u svakodnevnoj upotrebi?

Prilično daleko, zapravo. Tim koji radi na pacemakeru testirao ga je samo na simuliranim otkucajima umjetnog srca. Sljedeći je veliki korak testirati uređaj na pravom i živom ljudskom srcu. Upravo taj korak vjerojatno će odrediti i isplativost rada na ovom tipu tehnologije. No, čak i ako se testovi ne pokažu uspješnima, ideja o samoodrživom pacemakeru koji srčanim bolesnicima omogućava lagodniji život, vjerojatno neće biti tako olako napuštena.

Više o ovom zanimljivom uređaju pogledajte u Youtube videu.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/pacemaker-kojeg-pokrecu-otkucaji-srca/#ixzz2C07k1Qsn

Leave a Comment