Oživjeli bakteriju staru 500 milijuna godina

Znanstvenici Georgia Techa oživjeli su bakteriju staru 500 milijuna godina, što pomalo podsjeća na zbivanja iz filma Jurassic Park u kojem su na (recimo) sličan način oživjeli dinosauri.

“Ovo je najbliže što možemo dobiti prematanjem molekularne trake života”, izjavio je znanstvenik Betül Kaçar, NASA-in postdoktorant astrobiologije na Georgia Techu.

Obzirom da originalna bakterija nije bila u stanju preživjeti u današnjem okolišu, znanstvenici su je ugradili u modernu E. Coli bakteriju, no ona je nije asimilirala, već se dogodilo obrnuto.

Naime, nakon što su pratili tisuću generacija nove bakterije i sekvencionirali genome, otkrili su način na koji se adaptirala.

Pri pogledu izbliza, ustanovili su da svaki EF-Tu gen nije akumulirao mutacije koje su odgovorne za rapidno prihvaćanje prastare bakterije i njezino poboljšano “zdravstveno stanje“, odnosno drevni gen nije mutirao kako bi bio sličan modernoj formi, već je bakterija pronašla novu evolucijsku putanju adaptacije.

Rezultati ovog istraživanja su prezentirani na nedavnoj NASA-inoj konferenciji o astrobiologiji, a znanstvenici nastavljaju proučavati nove generacije, kako bi vidjeli hoće li protein slijediti svoju povijesnu putanju ili će se adaptirati na novi način.

“Ovaj proces će nam omogućiti dobivanje odgovora na mnoga pitanja o evoluciji i molekularnoj biologiji”, kaže Kaçar, dodajući kako su među njima pitanja ima li neki organizam povijesne limite u svojoj budućnosti te ima li evolucija samo jedan definirani put ili višestruka rješenja za određeni problem.

Za sada smo još uvijek daleko od toga da bi iz jedne epruvete mogao ispuzati kakav gušter star više milijuna godina, no ako će ga znanost ikako moći uskrsnuti, budite sigurni da će to i učiniti.

 

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/ozivjeli-bakteriju-staru-500-milijuna-godina/#ixzz21Qh6nM00

 

Leave a Comment