Otrov najsmrtonosnijeg pauka može izliječiti erektilnu disfunkciju

S erektilnom disfunkcijom se u nekom razdoblju svog života suočava svaki deseti muškarac.

U posljednjih desetak godina lijekovi poput Viagre, Cialisa i Levitre donijeli su značajna poboljšanja velikom dijelu muškaraca zahvaćenih poremećajem.

Međutim, navedeni lijekovi ipak ne djeluju kod oko 30% liječenih pa se potraga za novim tvarima koje će imati još bolje djelovanje nastavlja.

U nedavnom istraživanju ispitivan je učinak tvari koja se nalazi u sastavu otrova brazilskog pauka lutalice (Phoneutria nigriventer) poznatog i pod nazivom “banana pauk”.

Po današnjim saznanjima, ovo je najotrovniji pauk, a dosad je usmrtio veliki broj ljudi. Smrt nakon ugriza pauka nastupa u roku od jednog sata ako izostane pravovremena medicinska intervencija. Pri pružanju pomoći žrtvama ugriza, medicinsko osoblje hitne službe u Brazilu zamijetilo je da ugriz brazilskog pauka redovito izaziva snažne erekcije u žrtava. Preživjeli su izjavili kako im se seksualni život nakon ugriza pauka znatno poboljšao.

Iz smrtonosnog otrova je ekstrahirana tvar nazvana PnTx2-6 i ispitana na štakorima čija je erektilna disfunkcija bila posljedica starosti. Ustanovljeno je da PnTx2-6 djeluje vrlo brzo, izazivajući erekciju već za 15 do 20 minuta.

Ustanovljeno je da PnTx2-6 izaziva otpuštanje dušikova oksida, koji poboljšava cirkulaciju u muškim genitalijama, opuštajući stijenke krvnih žila. Na isti način djeluju i drugi lijekovi kojima se liječi impotencija.

Očekuje se da bi preparat pripremljen iz otrova pauka mogao pokazati slično djelovanje i kod ljudi.

Rezultate ovog zajedničkog istraživanja brazilskih i američkih istraživača objavio je časopis The Journal of Sexual Medicine, navodi Daily Mail.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/otrov-najsmrtonosnijeg-pauka-moze-izlijeciti-erektilnu-disfunkciju/#ixzz26o7r8uSC

 

Leave a Comment