Otkrivena potpuno nova vrsta živčanih stanica u mozgu

zivcana-stanica-mozakZnanstvenici sa švedskog Karolinska instituta, zajedno s njemačkim i nizozemskim kolegama, identificirali su dosad nepoznatu vrstu živčanih stanica mozga. Živčane stanice su regulator kardiovaskularnih funkcija, kao što su srčani ritam i krvni tlak.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Clinical Investigation i znanstvenici se nadaju da će se u dogledno vrijeme pokazati značajnim u tretmanima kardiovaskularnih bolesti kod čovjeka.

Znanstvenici su u mozgu miševa uspjeli identificirati dosad potpuno nepoznatu nakupinu živčanih stanica. Ove živčane stanice ili neuroni razvijaju se u mozgu uz pomoć hormona koje luči štitna žlijezda. Ljudi kod kojih je rad štitne žlijezde poremećen, uslijed čega ona proizvodi premalo ili previše hormona, imaju povećan rizik od bolesti vezanih s tim vrstama živčanih stanica.

Poremećaji štitnjače utječu na normalan rad srca, što često vodi prema razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Dobro je poznato da se neliječena hipertireoza (povećana proizvodnja hormona štitnjače) i hipotireoza (smanjena proizvodnja hormona štitnjače) često razvijaju u srčane bolesti. Dosad se vjerovalo da je to rezultat djelovanja hormona izravno na srce. Nova studija, međutim, pokazuje da hormoni štitnjače utječu na srce upravo preko novotkrivene skupine neurona.

“Ovo otkriće otvara puteve potpuno novim načinima liječenja kardiovaskularnih bolesti”, izjavio je Jens Mittag,voditelj Odjela za staničnu i molekularnu biologiju na Karolinska institutu. “Ako naučimo kako utjecati na ove neurone, bit ćemo u mogućnosti liječiti određene vrste kardiovaskularnih problema poput, primjerice, hipertenzije, djelovanjem izravno na mozak. To je, međutim, još uvijek daleka budućnost. Ono što sada možemo zaključiti jest da je od iznimno velike važnosti prepoznati i liječiti hipotireozu kod trudnica jer niska razina hormona štitne žlijezde može izazvati poremećaj u razvoju ovih neurona kod fetusa, što dugoročno može dovesti do razvoja kardiovaskularnih bolesti kod potomaka.”

Istraživanje je financirano bespovratnim sredstvima europskih organizacija za molekularnu biologiju

Izvor: KarolinskaInstitutet / ScienceDaily

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/otkrivena-potpuno-nova-vrsta-zivcanih-stanica-mozga/#ixzz2HOBOefsv

Leave a Comment