Otkrivena mesojedna biljka koja lovi pod zemljom

Mesojedne biljke svoj plijen hvataju na razne načine (ljepljive supstance ili zamke s mehanizmom okidanja) i na raznim staništima (jezera, cretovi i močvare). No znanstvenici su sada otkrili prvu vrstu koja hvata i probavlja svoj plijen ispod zemlje! Vrsta pripada porodici biljaka za koju se isprva vjerovalo da uopće nije mesojedna.

Endemičan za tropske savane Brazila, rod Philocoxia iz porodice Plantaginaceae (trputci) prvi je puta opisan 2000. godine. Ovaj rod sačinjavaju tri vrste: P. bahinensis, P. minensis i P. goiasensis, koje su ograničene na regije karakterizirane pjeskovitim tlom i jakim osunčanjem.

Kada je rod prvi puta otkriven, zabilježeno je da sve vrste imaju okrugle listove prekrivene žlijezdama koje luče ljepljive supstance. Ova karakteristika je uobičajena za mesojedne biljke, ali znanstvenici tada nisu uočili nikakve dokaze o hvatanju plijena. Godine 2007. tim znanstvenika iz Kalifornije i Brazila pokušao je dokazati da se zbilja radi o mesojednom rodu. Njihovi zaključci bili su nepotpuni jer nisu uspjeli dokazati da se radi o mesojednim biljkama, ali na listovima biljke koji se nalaze ispod zemlje uspjeli su zabilježiti zaljepljene obliće (Nematodes).

Danas postoje jasni dokazi da se zaista radi o mesojednom rodu zahvaljujući znanstvenicima sa Sveučilišta u Campinasu u Brazilu. Njih je ta mogućnost zaintrigirala još kada je rod prvi puta otkriven jer su okolišni uvjeti s jako malo hranjivih tvari, mali korijenski sustav i ljepljive supstance na listovima bili naznaka da se radi o mesojednoj biljci. Kako bi testirali svoju hipotezu, znanstvenici su u laboratoriju označili obliće radioaktivnim izotopom dušika i „nahranili” biljku (vrsta Philocoxia minensis). Nakon 24 i 48 sati radioaktivnim datiranjem dušika utvrdili su da se on iz oblića ugradio u listove biljke što je bio jasni pokazatelj da je biljka probavila obliće. Istraživanjem je također utvrđeno da rod ipak ne spada u porodicu zijevalica (Scrophulariaceae), kako se isprva mislilo, već da rod ima više karakteristika s porodicom trputaca (Plantaginaceae).

Botaničar Rafael Oliviera sa Sveučilišta u Campinasu potvrdio je istraživanje svojeg tima i zaintrigirao botaničare diljem svijeta s mogućnošću da se i među drugim, nemesojednim porodicama biljaka nalazi mesojedni rod, kao što se to pokazalo u slučaju s porodicom trputaca (Plantaginaceae).

Izvori:

Fritsch, P.W., Almeda, F., Martins, A.B., Cruz, B.C., and Estes, D. (2007). Rediscovery and phylogenetic placement of Philcoxia minensis (Plantaginaceae), with a test of carnivory. Proceedings of the California Academy of Sciences, Fourth Series, 58(21): 447-467

news.nationalgeographic.com/news/2012/01/120110-carnivorous-plants-worms-science-animals-brazil/

www.nature.com/news/hungry-pla … -worms-underground-1.9757

biologija.com.hr

Leave a Comment