Odobrena stevija

Vodeći stručnjaci za sigurnost hrane, uključujući zajedničko FAO / WHO stručno povjerenstvo za prehrambene aditive (JECFA) i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) utvrdili su da su steviol glikozidi sigurni za upotrebu za sve populacijske skupine te su prikladni i kao mogući zaslađivači za ljude s dijabetesom.

To znači da potrošači diljem Europe već mogu koristiti proizvode zaslađene steviol glikozidima, a u Hrvatskoj još moraju pričekati dok se izglasaju promjene Pravilnika o prehrambenim aditivima. Do sada je stevija bila regulirana isključivo kao jedan od sastojaka u dodacima prehrani, ali ne i kao sladilo odnosno zaslađivač.

Steviol glikozidi ili pročišćeni ekstrakti stevije potječu od biljke stevije – malenog grma koji je podrijetlom iz Južne Amerike. S obzirom da steviol glikozidi potječu iz prirodnog izvora i da im je kalorijska vrijednost nula te da su sad odobreni od nadležnih institucija, sasvim sigurno možemo očekivati dolazak novih proizvoda na police dućana. To će uključivati široki spektar proizvoda od jogurta, pića i bombona do žitarica za doručak sve zaslađeno stevijom.

IZVOR: vitamini.hr

Related Posts

Share This

Leave a Comment