Novo otkriće bi moglo znanstvenicima omogućiti da naprave gorivo iz ugljikova dioksida u atmosferi

Michael-Adams-400x600Ugljikov dioksid koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva nakuplja se u Zemljinoj atmosferi i glavni je ‘krivac’ za globalnu promjenu klime, a znanstvenici smatraju da su pronašli novi način proizvodnje energije koji ostavlja manje tragova ugljika.

Michael-AdamsIstraživači sa Sveučilišta u Georgiji pronašli su način kojim ugljikov dioksid ‘zarobljen’ u Zemljinoj atmosferi mogu pretvoriti u koristan industrijski proizvod. Njihovo bi otkriće moglo dovesti do stvaranja biogoriva proizvedenih izravno iz ugljikova dioksida u zraku koji zarobljava sunčeve zrake i podiže temperaturu na globalnoj razini.

“Zapravo smo stvorili mikroorganizam koji s ugljikovim dioksidom radi isto ono što rade i biljke – apsorbira ga i pretvara u nešto korisno”, rekao je Michael Adams, koautor studije i član Bioenergy Systems Research Institute u sklopu Sveučilišta u Georgiji.

Tijekom procesa fotosinteze, biljke koriste sunčevu svjetlost kako bi vodu i ugljikov dioksid pretvorile u šećere koje koriste za energiju – slično ljudima i sagorijevanju kalorija iz hrane. Ti se šećeri mogu fermentirati u gorivo poput etanola, no dokazano je kako je vrlo teško učinkovito izdvojiti šećer koji se nalazi unutar složenih staničnih zidova u biljci.

“Ovo zapravo znači da možemo eliminirati biljke kao posrednike – možemo iskoristiti ugljikov dioksid izravno iz atmosfere i pretvoriti ga u iskoristive produkte poput goriva i kemijskih sastojaka te izbjeći neučinkovit proces uzgajanja biljaka i izdvajanja šećera iz biomasa”, rekao je Adams.

Riječ je o jedinstvenom mikroorganizmu pod nazivom Pyrococcus furiosus koji se hrani ugljikohidratima u vrućim vodama pored geotermalnih ventila u oceanima. Mijenjajući genetski materijal mikroorganizma, Adams i njegovi kolege stvorili su vrstu P. furiosus koja se može hraniti ugljikovim dioksidom na puno nižim temperaturama.

Istraživački tim je koristio vodik kako bi stvorio kemijsku reakciju u mikroorganizmu kojom se ugljikov dioksid spaja s 3-hidropropionskom kiselinom koja se često rabi u proizvodnji akrila.

Izgaranjem goriva dobivenog pomoću P. furiosus nastaje onoliko ugljikova dioksida koliko je i bilo potrebno za početak procesa, što je puno čišće rješenje od dosadašnjih alternativa poput nafte i ugljena.

“Ovo je važan prvi korak koji mnogo obećava u pogledu učinkovite i jeftinije metode proizvodnje goriva. Namjeravamo usavršiti ovaj proces i proširiti njegovu uporabu”, rekao je Adams.

Studija je objavljena 25. ožujka u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Izvor: Phys

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/novo-otkrice-bi-moglo-znanstvenicima-omoguciti-da-naprave-gorivo-iz-ugljikova-dioksida-u-atmosferi/#ixzz2PHySkM4p

Leave a Comment