Novi zrakoplov za slanje letjelica u svemir

Rješenje koje je Paul Allen razvio u suradnji s Burtom Rutanom izgleda kao zrakoplov s dvostrukim trupovima čija su krila spojena. Između trupova će biti smještena raketa koja bi nastavila let prema svemiru kada je neobični zrakoplov ispusti u visokim slojevima atmosfere.

Kada je povukla svoje shuttlove iz upotrebe, nastala je velika praznina u programima za istraživanje svemira u smislu adekvatnog transporta astronauta i opreme. Očekuje se da privatne inicijative ponude slijedeću generaciju letjelica koje bi trebale preuzeti zadatke transporta na sebe, a iza jednog od njih stoji i jedan od suosnivača Microsofta Paul Allen.

Rješenje koje je razvio u suradnji s Burtom Rutanom izgleda kao zrakoplov s dvostrukim trupovima čija su krila spojena. Između trupova će biti smještena raketa koja bi nastavila let prema svemiru kada je neobični zrakoplov ispusti u visokim slojevima atmosfere.

Slično rješenje je već viđeno, jer je i Richard Branson pokrenuo vlastiti program suborbitalnih komercijalnih letova prema sličnoj ideji. Zapravo, otkupio je prava na korištenje od Allena i Rutana koji su 2004. godine eksperimentalnim modelom SpaceShipOne osvojili Ansari X Prize nagradu od 10 milijuna dolara i predstavili tako prvu privatnu letjelicu za putovanja u svemir, piše Daily Mail.

Novi model koji je isti dvojac zamislio imati će raspon krila veći od 118 metara, što je duže od cijelog nogometnog igrališta. Težiti će oko 544 tone, a cijelu grdosiju s modulom za svemirske letove će u zrak nositi 6 motora s Boeingovih 747 zrakoplova. Komponenta koja bi se odvajala i nastavljala samostalni let imati će više od 220 tisuća kilograma.

Ovakav način lansiranja letjelica u svemir smanjuje potrebe za gorivom. Prva testiranja na rasporedu su za 2016. godinu, a prvi letovi ne bi trebali uključivati ljudsku posadu.

 

Izvor: dnevno.hr

Related Posts

Share This

Leave a Comment