Novi obnovljivi izvor energije: Solarna energija iz svemira

iskorištavanje-solarne-energije-iz-svemiraUbrzanom industrijalizacijom i povećanjem populacije čovječanstva na našem planetu javili su se gorući problemi: sveprisutno zagađenje i klimatske promjene. Energetski zahtjevi čovječanstva su u rastu – prema novim podacima godišnje zahtijevamo oko 110 trilijuna kilovat sati godišnje, a u periodu od 2030. do 2040. godine procjenjeno je da će se ta brojka udvostručiti. Nakon katastrofe u Fukushimi, nuklearna energija se smatra sve nesigurnijom pa se u posljednjih nekoliko godina sve više govori o ekološki prihvatljivijim izvorima energije.

Jedan od novih potencijalnih izvora energije je energija Sunca, no ne skupljana sa Zemljine površine, nego iz sunčevih kolektora smještenih u orbiti naše planete (Space Solar Power, SSP). Skupljanje Sunčeve energije iz Svemira je puno učinkovitije, budući da naša atmosfera apsorbira dio zračenja sa Sunca, umanjujući fluks zračenja koji pada na Zemlju. Ova pojava istodobno i štiti život na Zemlji, filtrirajući štetne i za život opasne valne duljine Sunčevog zračenja.

Tehnologija skupljanja Sunčevog zračenja iz svemira mogla bi biti ključan izvor energije budućnosti u budućim desetljećima koja slijede. Sam sistem skupljanja zračenja sastoji se od širokih visokoučinkovitih solarnih ploča koje skupljaju Sunčevo zračenje, koje pak se zrcalima usmjerava na fotovoltaičnu površinu koja generira iskoristivu energiju te sustava prijenosa sakupljene energije iz svemira na Zemlju. Čitav sistem bi bio širok oko 5 km u promjeru te bi kružio oko Zemlje poput satelita.

Ovaj način skupljanja energije je visokoučinkovit, ne generira stakleničke plinove što ga čini ekonomski i ekološki prihvatljivim te bi mogao zadovoljavati sve potrebe energije čovječanstva budućnosti.

Izvor: Space Solar Power

Piše: Marina Kos, http://www.eznanost.com/tehnologija/novi-obnovljivi-izvor-energije-solarna-energija-iz-svemira/

Leave a Comment