Nova vrsta puža otkrivena u Lukinoj jami u Hrvatskoj

Zospeum-tholussumZnanstvenici su otkrili novu vrstu osebujnog spiljskog puža u jednoj od 20 najdubljih spiljskih sustava na svijetu – u Lukinoj jami – Trojami u Hrvatskoj, na Hajdučkim kukovima u sjevernom Velebitu.

Zospeum tholussum

Novootkrivena vrsta pripada rodu kopnenih puževa koji su izgubili vizualnu orijentaciju i smatraju se pravim eutroglobiontima, odnosno isključivo stanovnicima spilja. Studija koja opisuje novu vrstu objavljena je u časopisu Subterranean Biology.

Nova vrsta, Zospeum tholussum, minijaturni je i krhki puž s prekrasno oblikovanom, gotovo prozirnom kupolastom “kućicom”. Samo je jedan živi primjerak pronađen za vrijeme ekspedicije po galerijama Lukine jame – Trojame. Životinja je pronađena na zapanjujućoj dubini od 980 metara u neimenovanoj niši punoj stijena i pijeska po kojima je puž strujao.

Svi poznati predstavnici spiljskih životinja iz roda Zospeum imaju vrlo ograničene sposobnosti kretanja. Njihovo preferiranje blatnjavih staništa te činjenica da su obično locirani pored spiljskog izvora navodnjavanja (što bliže tekućoj vodi) sugerira da ove životinje nisu potpuno nepokretne. Znanstvena hipoteza jest da se njihova disperzija događa kroz pasivni transport putem vode ili uz pomoć većih sisavaca.

Lukina jama Trojama

Trojama najdublji je spiljski sustav u Hrvatskoj, specifičan po svom vertikalnom obliku, dugim ponorima i velikim dubinama. S ekološke točke gledišta, ovaj spiljski sustav naročito je zanimljiv po tome što ima tri mikroklimatska sloja; prvi ledeni dio s temperaturama oko 1 °C najbliže ulazu, zatim srednji dio s temperaturama do 2 °C i dio pri dnu s temperaturom do 4 °C. Ovi neobični životni uvjeti čine ovu hrvatsku spilju znanstvenicima vrlo zanimljivom s gledišta biodiverziteta.

Izvor: Phys

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/nova-vrsta-prelijepog-prozirnog-puza-otkrivena-u-lukinoj-jami-u-hrvatskoj/#ixzz2efyN4Ksb

Leave a Comment