Nova fleksibilna elektronička tehnologija za medicinske zahvate

Yong Xu, izvanredni profesor elektrotehnike i računalnog inženjerstva na College of Engineering američkog državnog sveučilišta Wayne, razvio je tehnologiju koja otvara nove mogućnosti za zdravstvenu skrb i primjenu elektroničkih uređaja u medicini. Razvio je jednostavnu tehnologiju za izradu fleksibilne elektronike kompatibilnu sa silicij-na-izolator (SOI) komplementarnim metal-oksid-poluvodičkim (CMOS) procesima.

Fleksibilna elektronika je privukla puno pozornosti istraživača zbog njezinog ogromnog potencijala koji se može iskazati u mnogim važnim aplikacijama, kao što su nosivi uređaji za praćenje zdravstvenih pokazatelja i medicinski implantati. Iako su se tijekom posljednja dva desetljeća razvile brojne metode izrade fleksibilnih senzora ili elektronike, Xu navodi da te tehnologije ne mogu u potpunosti iskoristiti prednosti CMOS procesa.

Xuova tehnologija ima prednost nad postojećim metodama, poput metode izravne izrade na fleksibilnim podlogama i transfernog tiska, po tome što je kompatibilna sa SOI-CMOS procesima. Ona izrađuje CMOS sklopove visokih performansi i visoke gustoće na SOI pločici, a zatim koristi dva sloja polimera parilena C, od kojih je jedan perforiran, da ih poveže na fleksibilnim podlogama.

Stanjivanje elektronike između tih slojeva parilena nudi dodatnu korist zaštite od vlage iz okoline. Xu navodi da se parilen C, koji stvara fleksibilnu kožu, već koristi u drugim medicinskim primjenama i da ga ljudsko tkivo dobro podnosi.

Njegov proces omogućuje bolje performanse elektroničkih uređaja koji se priključuju na fleksibilnu površinu uklanjanjem faze transfernog tiska, pri kojem se elektronika prenosi sa tvrde površine i integrira u mekanu. Osim toga, proces omogućuje da se razni senzori i mikro uređaji integriraju u fleksibilne podloge.

Xu je rekao da bi njegova tehnologija mogla dovesti do izrade proteze mrežnice koja bi manje iritirala tkivo, a time bi i bolje i duže radila, kao i do izrade udobnijih nosivih uređaja za nadzor zdravlja. Druge moguće medicinske primjene uključuju katetere i stentove.

“Krajnji cilj je razviti fleksibilne i rastezljive sustave integrirane s elektronikom, senzorima, mikro uređajima i izvorima napajanja, što će imati ogroman utjecaj na personaliziranu medicinu, telemedicinu i zdravstvenu skrb”, rekao je Xu.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/nova-fleksibilna-elektronicka-tehnologija-za-nove-medicinske-zahvate/#ixzz28soUTB7w

Leave a Comment