Naučite svirati u snu

spavanjeAko vježbate neko glazbeno djelo, preslušavanje toga djela u snu može vam pomoći da ga točnije odsvirate sljedećega puta, sudeći prema istraživanju Sjeverozapadnog sveučilišta, objavljenom u lipnju u časopisu Nature Neuroscience.

Šesnaest sudionika s različitim glazbenim obrazovanjem učilo je svirati dvije melodije pritiskom na tipke i slijedeći krugove koji se pomiču (radi se o konceptu sličnome onomu kojeg koriste videoigre poput Guitar Heroa). Za vrijeme devedesetominutnoga drijemanja, jedna je od skladbi neprestano puštana dok su ispitanici bili u sporovalnoj fazi spavanja (non-REM faza), za koju se vjeruje da je jako važno razdoblje za pamćenje. Kada su se ispitanici probudili, bili su bolji u sviranju obiju melodija, no njihova izvedba je bila posebno poboljšana kod sviranja melodije koju su (ne znajući) slušali u snu.

„Važan dio procesa pamćenja događa se za vrijeme spavanja te od toga možemo imati mnogo koristi“, piše glavni autor Ken A. Paller. „Zaključci koje smo ovdje prezentirali govore kako je sporovalna faza snova jako važan dio procesa pamćenja.“

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/naucite-svirati-u-snu/#ixzz2FUuvTWX6

Leave a Comment