NASA razvija tihi nadzvučni zrakoplov

Znanstvenici i inženjeri NASA-e u suradnji s Boeingom i Lockheed Martinom, proizveli su sustav koji omogućuje izradu nadzvučnih zrakoplova koji će biti znatno tiši od postojećih.

Ako ste ikada nazočili preletu vojnih zrakoplova nadzvučnom brzinom, vjerojatno ste zapamtili neugodnu “eksploziju” do koje dolazi kad zrakoplov probija zvučni zid.

Znanstvenici NASA-a već dulji niz godina rade na razvoju nadzvučnih zrakoplova kod kojih će taj “bum” biti znatno prihvatljivije glasnoće, a ovih su dana objavili kako su došli do dizajna koji omogućuje razinu buke od 79 decibela, odnosno samo 9 decibela više od njihovog konačnog cilja od 70 decibela, što je pri testiranju na velikom broju ispitanika ustanovljeno kao “prihvatljiva razina buke”. Za usporedbu, putnički nadzvučni zrakoplov Concorde je stvarao “pucanj” jačine od 110 decibela.

NASA kaže kako je sustav u sadašnjoj fazi spreman za primjenu u vojnim i manjim civilnim nadzvučnim zrakoplovima, dok za korištenje u budućim nadzvučnim putničkim zrakoplovima valja napraviti još neke modifikacije u geometriji dizajna, kojom će se zvuk raspršiti i utišati.

Obzirom da se u budućnosti očekuje pojava velikog broja putničkih nadzvučnih zrakoplova nove tehnologije, koji će predstavljati najbolji izbor za interkontinentalna putovanja, skratiti letove, ali i štedjeti gorivo, te imati znatno manji negativni utjecaj po okoliš, NASA kaže kako je buka jedna od najvažnijih stvari koje su morali riješiti.

Flotu prvih putničkih nadzvučnih zrakoplova nove generacije, Boeing namjerava uvesti u uporabu 2025. godine.

IZVOR: vidi.hr

Leave a Comment