NASA financira 3D pisač hrane, a projekt započinje s pizzom

3d-printer-hraneNASA (engl. National Aeronautics and Space Administration; prev. američka svemirska agencija) financira istraživanja 3D ispisane hrane.

Online časopis „Quartz“ prenosi da je inženjerska kompanija Anjan Contractor u Anjanu (Libanon) dobila 125 000 dolara za izradu prototipa 3D pisača koji bi automatizirao stvaranje hrane. Nada se da bi taj sustav mogao opskrbljivati astronaute hranom tijekom dugotrajnih putovanja u svemir, no kreator 3D printera ne ograničava se samo na svemirska putovanja i astronaute, već 3D pisačem želi riješiti i „zemaljski“ problem nestašice hrane i gomilanja otpada. Softver za pisač bit će otvorenog tipa – odnosno, dostupan javnosti na uvid, korištenje, izmjene i daljnje raspačavanje (izvor: Wikipedia), dok se hardver temelji na također otvorenom modelu RepRap Mendel 3D pisaču.

Koncept 3D ispisivanja hrane temelji se na korištenju posebnih spremnika u kojima će se nalaziti različiti sastojci poput brašna, ulja, ugljikohidrata, proteina u prahu. Kombiniranjem više spremnika, stvarat će se širok raspon namirnica koje će 3D pisač moći ispisati. Spremnici će imati vijek trajanja od 30 godina, što je više nego dovoljno da potraju tijekom cijelog svemirskog putovanja na veće udaljenosti. Nakon što je dokazala da sustav radi na osnovnoj razini tako da su ispisali čokoladu, kompanija Anjan Contractor će početi s novim projektom ispisivanja pizze tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Pisač pizze će prvo ispisati prvi sloj tijesta koji će se istovremeno i kuhati i ispisivati, pa će se potom pomiješati prah rajčice s vodom i uljem kako bi se mogao ispisati umak od rajčice. Ono što bi bilo na pizzi opisano je kao nedefinirani „proteinski sloj“. Iako je projekt tek u ranim fazama, možemo već sad zaključiti da ako bude uspješan, predstavlja pravi smjer prema nastanku sustava sličnog replikatoru iz Zvjezdanih staza.

Izvor: TheVerge

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/nasa-financira-3d-pisac-hrane-a-projekt-zapocinje-s-pizzom/#ixzz2UlIBGyRw

Leave a Comment