Narukvica koja nas grije ili hladi

WristifySvima nam je dobro poznato da jesen donosi prilično nestabilno vrijeme – jedan dan je sunčano i temperatura zraka je oko 20°C, a već drugi dan pada kiša i tek je nešto malo više iznad 10°C. Za one zimogrozne, ali i one koji su skloni iznenadnim navalama vrućine, ove nagle promjene temperature mogu biti vrlo neugodne.

Kako bi pokušali riješiti taj problem, četiri studenta inženjerstva sa Sveučilišta MIT izradila su Wristify, prototip narukvice koja prati temperaturu tijela i zraka. Studenti kažu da njihova narukvica može promijeniti temperaturu tijela putem toplinskih impulsa u ručnom zglobu za 0,4°C u sekundi.

„Zgrade trenutno troše velike količine energije samo za grijanje i hlađenje prostora. Točnije, u tu svrhu odlazi čak 16,5% ukupne američke potrošnje energije. Htjeli smo smanjiti taj broj, ali istodobno zadržati individualnu toplinu tijela gdje se ne morate prilagođavati drugima. Otkrili smo da je najbolji način za to lokalno grijanje i hlađenje određenih dijelova tijela”, rekao je Sam Shames, jedan od izumitelja ove narukvice.

Wristify izgleda poput ručnog sata, a izrađen je od bakrene legure koja snižava temperaturu same naprave disipacijom topline. Integrirani termometri mjere tjelesnu temperaturu i putem automatiziranog sustava kontroliraju intenzitet i trajanje svakog toplinskog impulsa. Prototip pokreće litij-polimerska baterija koja može trajati do 8 sati.

Shames i njegovi kolege za dizajn ove narukvice osvojili su 10.000$ na natjecanju Making And Designing Materials Engineering Competition (MADMEC) u organizaciji Sveučilišta MIT. Osvojeni iznos planiraju uložiti u daljnji razvoj prototipa i algoritama koji automatiziraju toplinske impulse kako bi Wristify učinili dostupnim svekolikoj javnosti.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/narukvica-koja-nas-grije-ili-hladi/#ixzz2jlNpe000

Leave a Comment