Nakon djeteta, četrnaest odraslih osoba izliječeno od virusa HIV-a

HIV-VirusRanije ovog mjeseca, liječnici su objavili da je od HIV-a izliječena prva beba. Sada, koristeći se sličnom tehnikom, izgleda da je četrnaest odraslih osoba s ovom bolešću također uspješno izliječeno. Poanta je u tome, kažu znanstvenici, da se sa infekcijom ‘pozabave’ što ranije.

Istraživanje je proveo Asier Sáez-Cirión sa Instituta Pasteur, a njegovi su rezultati objavljeni u časopisu PLOS Pathogens. Njegov je tim analizirao 70 pacijenata zaraženih HIV-om, koji su bili tretirani kombiniranom antiretrovirusnom terapijom (cART), između 35 dana i 10 tjedana od infekcije. To je mnogo ranije no što se pacijenti inače počnu liječiti. Ovim pacijentima, nazvanima ‘Visconti Cohort’, je HIV infekcija dijagnosticirana slučajno, kada su došli u bolnicu zbog drugih poteškoća.

Pacijenti su koristili antiretrovirusne lijekove naredne tri godine i tijekom tog vremena virus je bio pod kontrolom (lijekovi ne iskorijene HIV iz tijela). Konačno, svi su pacijenti prestali uzimati antiretrovirusne lijekove iz različitih razloga (osobni izbor, promjene lijekova, itd.).

Normalno, HIV će se vratiti kada pacijenti prestanu uzimati lijekove. Ali ovog puta se dogodilo nešto zanimljivo. Autori istraživanja opisali su to na ovaj način: “Identificirali smo četrnaest HIV pacijenata čija je viremija (prisustvo virusa u krvi) ostala pod kontrolom sedam godina nakon prekida dužeg liječenja antiretrovirusnom terapijom, pokrenutom tijekom primarne infekcije.”

To bi otprilike bio jedan od deset pacijenata, grupa uključuje četiri žene i deset muškaraca. U prosjeku, oni nisu koristili lijekove sedam godina.

Važno je napomenuti da pacijenti i dalje imaju HIV infekciju. Ali njihova tijela su u mogućnosti držati je pod kontrolom – i to bez pomoći lijekova. Sáez-Cirión sumnja da rano liječenje ograničava izdrživost HIV-a, ograničava raznolikost virusa, te čuva imunološki odgovor koji drži virus pod kontrolom. Što bi značilo da nije u potpunosti siguran zašto je samo dio pacijenata funkcionalno izliječen.

U konačnici, ovaj rad pokazuje da “rana i dugotrajna antiretrovirusna terapija može omogućiti pojedincima da postignu dugoročnu kontrolu infekcije, te može imati važne implikacije u potrazi za lijekom protiv HIV-a”.

Izvor: io9

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/funkcionalno-izlijeceno-cetrnaest-odraslih-osoba-zarazenih-hiv-om/#ixzz2O4b33jFg

Leave a Comment