Najvažniji događaji u znanosti 2013. godine

2013Godina na izmaku bila je prepuna svakojakih događaja. Svoje mjesto u pregledu godine, našla je i znanost te sva njezina dostignuća i otkrića u 2013. godini.

Pregled godine ne bi bilo fer početi isticanjem jedne, dvije ili nekoliko stvari ili događaja, koji su znanstveno obilježili ovu godinu. Takvih je bilo doista puno, a na nas je pao težak teret odabira najzanimljivih. Nadamo se da smo u tome barem djelomice uspjeli.

Pregled znanstvene 2013. godine napravili smo kronološki, radi lakšeg snalaženja:

SIJEČANJ/Januar

3. siječnja – znanstvenici analiziraju meteorit, NWA 7034, koji je pronađen u pustinji Sahara i kupljen u Maroku 2011. godine te izvještavaju kako je zapravo riječ o kamenu s Marsa s neobično velikom koncentracijom vode.

7. siječnja – Astronomi Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian izvještavaju kako se u našoj galaksiji, Mliječnoj stazi, nalazi približno 17 milijardi egzoplaneta sličnih Zemlji.

9. siječnja – Britanski i kanadski istraživači napravili su tablet računalo tanko poput papira i jednako fleksibilno.

25. siječnja – međunarodni tim znanstvenika napravio je funkcionalnu zraku za vuču na bazi svijetla, koja omogućava pomicanje stanica po volji.

28. siječnja – Američki istraživači u medicini razvili su bezbolnu polimersku zakrpu za kožu, koja može poslužiti za ubrizgavanje DNK injekcija bez uporabe klasične igle, a da istovremeno pojačava efektivnost iste injekcije.

Iran je uspješno lansirao majmuna u svemir i životinja se sigurno vratila na Zemlju.

31. siječnja – Europska svemirska agencija u suradnji s više arhitektonskih tvrtki dizajnira i testira 3D-isprintanu građevinu, koja se može izgraditi od materijala na mjesecu te tamo poslužiti kao baza.

VELJAČA/Februar

4. veljače – Australski inženjeri napravili su kvantni mikroskop, koji nudi razinu preciznosti bez presedana u mjerenjima bioloških sustava.

6. veljače – Američki i japanski inženjeri proizvode jestive obroke pomoću 3D printera, raznih okusa i teksture. Ti obroci bi ubuduće mogli zamijeniti klasične obroke koje koriste astronauti u svemiru.

Znanstvenici otkrivaju žive bakterije u jezeru Whillans duboko pod ledom na Antarktiku.

15. veljače – meteorit težine 10 tona eksplodirao je iznad grada Čeljabinska u Rusiji, izazvavši jak zračni udar, koji je ozlijedio više od 1.000 ljudi.

Asteroid 2012 DA14 koji ima masu 130,000 tona prolazi samo 27.000 kilometara iznad površine Zemlje. To je i najbliži prelet asterioda iznad Zemlje ikad zabilježen.

22. veljače – Podaci prikupljeni iz sibirskih ledenih pećina otkrivaju kako kontinuirano globalno zatopljenje može dovesti do širokog otapanja pojasa permafrosta te na taj način osloboditi ogromne količine ugljičnog dioksida i metana u Zemljinu atmosferu.

27. veljače – Astronomi koriste satelit NuSTAR kako bi precizno izmjerili brzinu okretanja supermasivne crne rupe po prvi put, a otkrivaju kako njezina površina rotira brzinom nešto ispod brzine svjetlosti.

28. veljače – Otkriven je treći radijacijski pojas oko Zemlje.

OŽUJAK/Mart

11. ožujka – Astronomi otkrivaju binarni zvjezdani sustav smeđih patuljaka WISE 1049-5319 na udaljenosti samo 6,5 svjetlosnih godina od Zemlje. To je nama najbliži zvjezdani sustav.

14. ožujka – CERN potvrđuje s vrlo velikim stupnjem sigurnosti, kako je u srpnju 2012. godine doista i otkriven Higgsov bozon.

19. ožujka – Švicarski znanstvenici razvijaju medicinski skener, koji se može ugraditi ispod kože i pratiti krvnu sliku i tlak te rezultate slati u realnom vremenu na smartphone uređaje. Ističu kako će sustav biti spreman za komercijalnu uporabu do 2017. godine.

21. ožujka – Znanstvenici razvijaju genetski napravljene t-limfocite koji su se pokazali uspješnima u liječenju akutne limfoblastične leukemije.

TRAVANJ/April

10. travnja – Znanstvenici razvijaju prvu objektivnu metodu mjerenja boli, direktnim promatranjem mozga pacijenata.

17. travnja – Znanstvenici razvijaju novu litij-ionsku bateriju, koja je nekoliko tisuća puta jača od trenutne tehnologije baterija te koja se i puni znatno brže. Baterija se izrađuje pomoću kompaktnog 3D dizajna, ispreplećući elektrode kako bi se maksimizirala iskoristivost površine te s druge strane smanjio njezin volumen.

21. travnja – Kompanija Orbital Sciences Corporation lansira raketu Antares po prvi puta. Lansiranje je prošlo uspješno.29. travnja – NASA-ina letjelica Cassini fotografira masivni uragan na planetu Saturnu, više od 20 puta veći od zemaljskog uragana.

SVIBANJ/Maj

1. svibanja – IBM objavljuje najmanji animirani film na svijetu nazvan “Dječak i njegov atom”. Film je snimljen koristeći samo molekule ugljičnog monoksida.

6. svibnja – Američki znanstvenici uspješno pretvaraju stanice kože u koštane stanice, koristeći metodu inducirane pluripotencije.

10. svibnja – godišnja pomrčina Sunca.

Koncentracija ugljičnog dioksida u Zemljinoj atmosferi dostiže simboličnu razinu prešavši 400 milijuntih djelova po prvi put otkako se čovjek pojavio na Zemlji.

16. svibnja – U napuštenom kanadskom rudniku pronađena voda stara nevjerojatnih 2,6 milijardi godina. To je najstarija voda pronađena na Zemlji i nije zdrava za piće.

Znanstvenici otkrivaju kako blagi električni šokovi uzrokuju dugoročno poboljšanje matematičkih sposobnosti kod čovjeka.

Postavljen je novi svjetski rekord u prijenosu podataka bežičnim putem, brzinom 40 gigabita u sekundi na frekvenciji 240 gigahertza i na udaljenosti od jednog kilometra.

30. svibnja – Biomedicinski istraživači iz Edinburgha uspješno sintetiziraju ljudsku krv iz matičnih stanica.

31. svibnja – Znanstvenici pronalaze komadiće meteorita u staroegipatskom nakitu koji datira iz perioda od 3.300 godina prije nove ere.

LIPANJ/Juni

13. lipnja – Američki vrhovni sud donosi presudu kojom se zabranjuje patentiranje gena koji se pojavljuju prirodnim putem.

17. lipnja – TOP500 izvještava kako je kinesko super računalo Tianhe-2 najjače u svijetu i sposobno izvesti 33 kvadrilijuna operacija u jednoj sekundi.

Proizvođač oružja MBDA iz Njemačke razvija visokoenergetski laser, koji može uništiti rakete, projektile i letjelice u letu.

20. lipnja – Dodavanjem srebra u antibiotike ih čini 10 do 1.000 puta efektivnijim u borbi protiv infekcija, pokazala je jedna znanstvena studija.

24. lipnja – Otkriven je 10.000-ti objekt koji se nalazi u blizini Zemlje. Otkrili su ga astronomi sa Sveučilišta Havaji.

SRPANJ/Juli

3. srpnja – Japanski znanstvenici uzgojili su funkcionalnu jetru iz matičnih stanica i uspješno je transplatirali u miševe.

6. srpnja – Znanstvenici izvještavaju kako u jezeru Vostok duboko ispod leda na Antarktiku postoji brojan mikrobski život, a uzeli DNK uzorke iz 3.000 sićušnih organizama, čiji su uzorak uzeli iz navedenog jezera.

10. srpnja – Bespilotna letjelica X-47B tvrtke Northrop Grumman postaje prva u svijetu koja izvodi uspješno slijetanje na nosač aviona.

1. srpnja – Kanadski tim AeroVelo osvaja nagradu Sikorsky za razvoj helikoptera na ljudski pogon, kojim su poletjeli dovoljno dugo vremena i dovoljno visoko u zrak da odnesu pobjedu. Natjecanje je počelo prije 33 godine.

16. srpnja – NASA-in rover Curiosity prešao je svoj prvi kilometar otkad je sletio na Mars u kolovozu 2012. godine.

17. srpnja – Britanski istraživači u medicini napravili su pametni kirurški nož sposoban prepoznati i rezati samo kancerogeno tkivo.

19. srpnja – Po treći put u povijesti Zemlja je fotografirana iz vanjskog dijela Sunčevog sustava. Fotografiju Zemlje i Mjeseca napravila je NASA-ina letjelica Cassini.

31. srpnja – Novi podaci iz LHC-a, bazirani na mjerenjima B mesona, mogli bi ponuditi prvi direktan dokaz postojanja nove fizike izvan Standardnog modela.

KOLOVOZ/August

17. kolovoza – Postignuta kvatna teleportacija. Putem metode kvantnog isprepletanja prebačeno je 10.000 kubita po sekundi na specijalno dizajniran čip.

29. kolovoza – NASA otkriva novi masivni kanjon dug 750 kilometara i dubok mjestimice 800 metara ispod grenlandskog leda. Kanjon je duži od američkog Grand kanjona.

RUJAN/Septembar

11. rujna – Otkrivene ogromne rezerve podzemne vode na sjeveru Kenije.

12. rujna – NASA objavljuje i službeno da je Voyager 1 napustio Sunčev sustav. Voyager 1 u svemiru se nalazi od 1977. godine.

18. rujna – Kompanija Orbital Sciences lansira letjelicu Cygnus, koja je dizajniranja za prenošenje zaliha na Međunarodnu svemirsku postaju.

23. rujna – Postignut svjetski rekord u iskoristivosti solarnih ćelija i sad iznosi 44,7 posto.

25. rujna – Proizvedena je nova vrsta materije koja potiče fotone da se ponašaju poput svjetlosnog mača iz Ratova zvijezda.

LISTOPAD/Oktobar

8. listopada – Nobela u fizici za teorisjki doprinos u otkriću Higgsovog bozona dobivaju fizičari Peter Higgs te Francois Englert.

16. listopada – Ruske vlasti iz jezera Čebarkul vade 654 kilograma težak fragment meteora koji je eksplodirao iznad Čeljabinska u veljači.

22. listopada – Astronomi otkrivaju jubilarni, tisućiti poznati egzoplanet.

23. listopada – Astronomi otkrivaju dosad najudaljeniju galaksiju u svemiru.

STUDENI/Novembar

3. studenoga – Potpuna pomrčina sunca.

5. studenoga – Indija lansira sondu na Mars.

18. studenoga – NASA lansira letjelicu MAVEN prema Marsu.

21. studenoga – Opservatorij neutrina IceCube napravio je prvo otkriće neutrina vrlo visoke energije na Zemlji i koji su potekli izvan Sunčevog sustava.

28. studenoga – Komet ISON prolijeće pored Sunca i djelomično preživljava bliski susret s našom zvijezdom.

PROSINAC/Decembar

2. prosinca – Studija gotovo 1.000 skeniranja mozgova muškaraca i žena otkriva nevjerojatne razlike između spolova i kad je u pitanju taj organ.

3. prosinca – NASA-in teleskop Hubble pronalazi dokaze postojanja vode u atmosferi pet udaljenih egzoplaneta: HD 209458b, XO-1b, WASP-12b, WASP-17b i WASP-19b.

4. prosinca – Pronađena najstarija ljudska DNK, stara 400.000 tisuća godina. DNK je pronađena u Španjolskoj i pripada izumrloj ljudskoj vrsti Denisovaca.

10. prosinca – Izmjerena rekordno niska temperatura na Zemlji od -94,7 stupnjeva Celzija na istoku Antarktika.

Izvor: http://dnevnik.hr/vijesti/tech/najvazniji-dogadzaji-u-znanosti-koji-su-obiljezili-2013-godinu—315424.html

Leave a Comment