Najtamniji planet kojeg je vidjelo ljudsko oko

TrES-2b - umjetnički prikaz napravljen na Harvard-Smithsonian Center for AstrophysicsIako sami ne svijetle, planeti imaju moć odražavanja svjetlosti koja ih obasjava s obližnjih zvijezda. Oko 750 svjetlosnih godina od Zemlje uočen je planet čija je moć odražavanja svjetlosti manja od ugljena.

Planet TrES-2b je doslovno tamniji od ugljena. Veličine je Jupitera i orbitira oko svoje zvijezde na razdaljini od samo pet milijuna kilometara, te vjerojatno ima temperaturu od nekih 1.200 stupnja Celzijeva.

Na planetu je toliko vruće da se ne mogu održati reflektivni oblaci kakve vidimo u našem solarnom sustavu, no to još uvijek ne objašnjava zašto je tamo tako mračno.

Ime TrES-2b, dobio je jer su ga prvo uočili astronomi Trans-Atlantic Exoplanet Survey, još 2006. Nalazi se oko 750 svjetlosnih godina od Zemlje, u konstelaciji Draco.

Ove godine, proučavali su ga i uz pomoć svemirskog teleskopa Kepler, čija je svrha uočiti udaljene planete uz pomoć iznimno osjetljivog mjerenja svjetlosti, dok ovi udaljeni svjetovi prolaze ispred svojih zvijezda. Proučavajući podatke prikupljene putem teleskopa Kepler, David Kipping, iz Centra za astrofiziku na Sveučilištu Harvard, te David Spiegel sa Sveučilišta Princeton proučavali su koliko svjetlosti dolazi iz pravca TrES-2b za vrijeme noći ili dana. Razlika između količine svjetlosti koju planet odašilja sa svoje noćne tj. dnevne strane naziva se albedo.

Primjerice, Jupiterov albedo iznosi 52%, dok Zemlja ima albedo od nekih 37%. No, TrES-2b reflektira manje od 1% svjetlosti koja stiže s njegove zvijezde.

‘Njegov albedo je tamniji od onog koji ima akrilno crna boja ili ugljen – to je čudno,’ rekao je dr. Kipping.

Dr. Kipping i Dr. Spiegel smatraju da tome nije razlog samo to što planet ne reflektira svjetlost, već da mora biti nešto na njemu što svjetlost apsorbira.
Za slabu refleksiju odgovorna je čudna kemija
‘Kemikalije kao što su plinovitih natrij oksid i titan imaju ovakvo djelovanje. Moguće je da se ovi kemijski spojevi tamo nalaze u obilju, no vjerojatnije je da se na planetu odvijaju nama nepoznati keijski procesi, nešto što još nismo vidjeli,’ kaže dr. Kipping.

Koncem rujna stići će novi podaci prikupljeni putem teleskopa Kepler pa se znanstvenici nadaju da će među njima naći neko konkretnije objašnjenje uočenog fenomena.

Izvor: danas.hr

Related Posts

Share This

Comments Closed