Najlakši materijal na svijetu

Tim američkih znanstvenika tvrdi da su stvorili najlakši materijal na svijetu, koji je napravljen od malih šupljih cijevi postavljenih u mikro rešetkasti sustav s prostorom između struktura. Materijal je toliko lagan da stane na vrh maslačka.
Znanstvenici s kalifornijskih sveučilišta UC Irvine i Caltech te tvrtke HRL Laboratories tvrde da je ovaj materijal 100 puta lakši od stiropora, prenosi Los Angeles Times. Da to dokažu, objavili su i fotografiju na kojoj se vidi kako materijal može stajati na glavi zrelog maslačka.
“Osnovno je stvoriti materijal koji je povezan i koji u strukturi ima rupe. Cijevi od kojih je sastavljen su 1.000 puta tanje od ljudske kose”, rekao je glavni znanstvenik, profesor Tobias Shandler.
Leluja se kao perje
Materijal također ima nizak stupanj gustoće, od tek 0,9 miligrama po kubnom centimetru. Struktura je takva da je 99,99 posto materijala zrak, a samo 0,01 posto materijal. Zbog toga je prilično elastičan, pa se spljošten na pola svoje visine, materijal vraća na 98 posto prijašnje forme!
Također, kada bacite materijal na tlo, on pada lelujajući se, i treba mu više od deset sekundi da stigne do tla, s recimo visine ljudskog ramena.

 

Izvor: net.hr

Related Posts

Share This

Leave a Comment