Najgori sokovi na tržištu

U dijetalnim gaziranim napicima koriste se umjetni zaslađivači koji su 200 do 300 puta slađi od običnog šećera. Pojedina istraživanja na životinjama dovela su prekomjerno konzumiranje umjetnih zaslađivača u vezu s razvojem raka. Osim toga, dijetalni napici dovedeni su u vezu s još četiri negativne posljedice.

Dijetalne verzije gaziranih napitaka povezuju se s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara, problematičnom funkcijom bubrega, preuranjenim porodom i debljanjem.

Srčani i moždani udari

Pijete li dijetalna gazirana pića svaki dan, mogli biste povećati rizik od srčanog i moždanog udara, te drugih problema s krvnim žilama za 43 posto. Ova prijetnja ne postoji ako redovno pijete gazirane napitke sa šećerom ili ako rjeđe popijete dijetalni gazirani napitak. Navedena brojka rezultat je studije provedene na više od 2.500 odraslih osoba, koja je objavljena u Journal of General Internal Medicine u siječnju ove godine. Zasad nitko ne može objasniti što to u dijetalnim gaziranim napicima povećava rizik.

Bubrežni problemi

Istraživanje provedeno na Harvardu pokazalo je da žene koje piju dva ili više dijetalna gazirana napitka na dan, mogu imati i do 30 posto slabiju funkciju bubrega. Ova se veza pokazala točnom i nakon što su u obzir uzeti faktori kao što su dob, povišen krvni tlak, dijabetes i fizička aktivnost.

Prijevremeni porod

Danska studija u kojoj je bilo uključeno više od 59.000 žena pokazala je vezu između onih koje piju jedno ili više dijetalnih gaziranih napitaka na dan i 38 posto većeg rizika od prijevremenog poroda. Trudnice koje su pile četiri ili više dijetalnih gaziranih napitaka imale su rizik od 78 posto. Obični gazirani napici nisu dovedeni u sličnu vezu.

Debljanje?

Dijetno konzumiramo da bismo smršavjeli, no rezultati mogu biti daleko od željenog. Studija provedena na Texas Health Science Center u San Antoniju pokazala je da oni koji su pili gazirane dijetalne napitke imaju 70 posto veći obujam struka. Što je još gore, oni koji piju dva ili više dijetalnih gaziranih napitka imaju 500 posto veći obujam struka od onih koji uopće ne piju dijetalne gazirane napitke. Dakako, ovo ne mora biti dokaz da dijetalni napici debljaju. Moguće je da ih češće piju oni koji imaju problema s viškom kilograma.

IZVOR: net.hr

Leave a Comment