Nadajmo se da na Marsu NEĆE biti pronađena voda

Nadajmo se da na Marsu NEĆE biti pronađena voda: NASA-ina pogreška pri instalaciji bušilice mogla bi završiti kontaminacijom te planete mikroorganizmima.

NASA-ini inženjeri odlučili su dodati još jednu bušilicu na Curiosity u nesterilnim uvjetima.

Dotaknu li bušilice vodu mogle bi “posijati život” na Marsu.

Kad Curiosity napokon počne s bušenjima i zagrize u prašnjavu površinu Crvenog planeta, NASA-ini znanstvenici potiho će se nadati da rover pod površinom Marsa ipak neće pronaći led jer ako se to dogodi, doći će do skandala koji se “zakuhao” u NASA-i krajem prošle godine: činjenica je da bi svrdla bušilice mogla biti kontaminirana bakterijama koje mogu preživjeti na Marsu.

Moguća kontaminacija dogodila se kad su inženjeri zavirili u sustav za bušenje kako bi dodali još jedno svrdlo, bez prethodnog odobrenja da bilo što diraju. Kad bi svrdlo bušilice došlo u kontakt s vodom, postoji šansa da bi neka od bakterija kojima je ono kontaminirano mogla preživjeti.

To ne bi bio dobar ishod za NASA-u: interferiranje s biološkim sastavom planete koja, po onom što do sad o o njoj znamo, može imati vlastite, izvorne mikroorganizme svoje vrste. Prema LA Timesu, NASA ne očekuje pronaći vodu – svemirska agencija izabrala je suho ekvatorijalno područje kratera Gale s namjerom istraživanja geologije planeta, a ne s namjerom traženja leda ili vode.

Ali, tiskovina dodaje: “Ako bude nađena voda, oko ovog bi se sljedećih godina mogla voditi velika polemika.”

Potencijalna kontaminacija dogodila se 26. studenog prošle godine, nakon što su svrdla sterilizirana i stavljena u spremište te nisu trebala biti otvarana sve do uspješnog slijetanja na Mars. No inženjeri, zabrinuti da bi grubo slijetanje moglo oštetiti postojeća svrdla, otvorili su već zapakirana i dodali još jedno kako bi povećali šanse za uspješnu misiju.

Prema LA Timesu, inženjeri su stavili svrdla direktno na bušilicu kako bi, ako mehanizam za slijetanje otkaže, Curiosity imao šansu da napravi barem jedno uspješno bušenje. Tiskovina dodaje da prema NASA-inoj proceduri spremište nije trebalo biti otvarano “bez znanja NASA-inih znanstvenika nadležnih za sprječavanje kontaminacije Marsa”. Časnica za Planetarnu zaštitu Catharine Conley rekla je novinarima: “Nisu trebali napraviti tako nešto a da me prije o tom ne izvijeste – neodgovorno je ne slijediti pravila koja smo sami postavili.” Ovaj ozbiljan propust očito je uočen netom prije lansiranja i nije bilo vremena za išta drugo osim toga da NASA-ini časnici preuzmu proračunati rizik i ipak pošalju Curiosity u svemir.

David Lavery, čovjek odgovoran za program istraživanja solarnog sustava izjavio je: “Mala je mogućnost postojanja vode ili leda u krateru Gale. Morali smo izabrati između osiguranja bušilica ili opasnosti da ne uspijemo izbušiti nijednu rupu na Marsu. Naravno, uvijek postoji mogućnost da nam Mars priredi iznenađenje.” Lavery napominje da su bušilice otpečaćene u gotovo sterilnom okruženju, a NASA je kasnije donekle promijenila scenarij misije izjavom da bi Curiosity mogao biti u interakciji s površinom Marsa “dok ne naiđe na led ili vodu”.

LA Times razgovarao je na kraju i sa Johnom D. Rummelom, profesorom biologije sa Sveučilišta u Južnoj Karolini: “Bio bi tužan dan za NASA-u kad bi naišli na led ili vodu, naprosto zato što bi se tada misija Curiosity mogla svesti na ovo: ‘Ah, kako lijepo. Sad vozi natrag.’”

Mnoge vrste mikroorganizama, dokazano, pri kontroliranim testovima ili slučajnim izlaganjem, mogu preživjeti vakuum i kozmička zračenja, a najmanje jedna vrsta preživljava na Marsu u uvjetima sličnim laboratorijskim.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/nadajmo-se-da-na-marsu-nece-biti-pronadena-voda/#ixzz28sn5ACZG

Leave a Comment