Na stablima eukaliptusa raste zlato

eukaliptus-720x432Stabla eukaliptusa na području Kalgoorliea u zapadnoj Australiji izvlače čestice zlata iz zemlje preko korijena i talože ih u lišću i granama.

Znanstvenici s CSIRO-a (australsko tijelo za znanstvena i industrijska istraživanja) su zaslužni za ovo otkriće koje su objavili u časopisu Nature Communications.

„Eukaliptus funkcionira poput hidraulične pumpe – njegovi se korijeni protežu na desetke metara u zemlju i uvlače vodu u kojoj se nalazi zlato.”

Budući da bi zlato za biljku vjerojatno bilo toksično, ono se preko lišća i grana izlučuje i može pasti i na zemlju.

Ali, teško da će ovo otkriće dovesti do nove zlatne groznice – naime, ‘grumeni’ su u promjeru pet puta tanji od ljudske vlasi. Pa ipak, ovo bi mogla biti zlatna prilika za pronalaženje vrijednih minerala budući da bi lišće ili tlo pod drvetom moglo ukazivati na postojanje zlatne rude koja se nalazi na desetke metara pod zemljom i pod do 60 milijuna godina starim sedimentima.

„Lišće bi se, u kombinaciji s drugim alatima, moglo koristiti kao alternativa u pronalaženju zlata kojom bi se uštedio novac i koja bi bila bolja za okoliš”, kaže dr. Lintern.

„Analizirajući uzorke vegetacije mogli bismo dobiti uvid u to što se nalazi ispod površine, a da ne moramo bušiti.”

Stabla eukaliptusa vrlo su rasprostranjena u Australiji, pa bi ova tehnika tamo mogla imati široku upotrebu. Mogla bi se također koristiti za pronalazak metala poput cinka ili bakra.

Izvor: CSIRO

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/na-stablima-eukaliptusa-raste-zlato/#ixzz2jlWBaCh8

Leave a Comment