Na sjeveru Kenije otkrivena nova ljudska vrsta

Fosili pronađeni na sjeveru Kenije pokazuju da je prije dva milijuna godina ondje živjela neka druga ljudska vrsta, otkrili su znanstvenici. Istraživanja otkrivaju da su u Africi živjele najmanje tri različite ljudske vrste, piše BBC.

Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu Nature, antropolozi su otkrili tri ljudska fosila, kosti lica i čeljusti sa zubima, stare između 1,78 i 1,95 milijuna godina.

Ovo otkriće potvrđuje teoriju da lubanja pronađena 1972. godine pripada posebnoj ljudskoj vrsti poznatijoj kao Homo rudolfensis. Lubanja se znatno razlikuje od ostalih budući da ima velik mozak i plosnato lice. No, već 40 godina lubanja je bila jedini uzorak te vrste pa nije bilo moguće reći pripada li nekoj novoj vrsti ili već poznatoj.

Nakon otkrića novih fosila znanstvenici mogu reći više o Homo rudolfensisu te zaključiti da je riječ o potpunoj novoj ljudskoj vrsti koja je prije dva milijuna godina živjela s drugim poznatim ljudima.

Znanstvenici su godinama bili uvjereni da je najstariji poznati ljudski predak bio Homo erectus koji je živio prije 1,8 milijuna godina, ali je prije 50 godina otkrivena primitivnija vrsta ljudi, nazvana Homo habilis, koja je živjela u vrijeme Homo erectusa. Sad postoji mogućnost da je zajedno s njima postojao i Homo rudolfensis, koji je bio još i stariji.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/na-sjeveru-kenije-otkrivena-nova-ljudska-vrsta/#ixzz23Vvn9jVQ

Leave a Comment