Na MIT-u izumljeni mini roboti koji se slažu u željeni predmet

Izumitelji žele stvoriti “pijesak” u koji ubacite maketu željenog predmeta, a “pijesak” se zatim posloži i stvori predmet vaših želja.

Za 10 godina ljudi će moći u vreću punu mini robota ubaciti minijaturu alata koji im je potreban, a iz vreće će, baš kao da se radi o magiji, izvući željeni alat u prirodnoj veličini. Kada im više ne bude trebao, vratit će ga u vreću, a alat će se ponovno pretvoriti u “pijesak”, tvrdi tim izumitelja massachusettskog Instituta za tehnologiju (MIT) koji je već do sada razvio 30 prototipa “pametnih kamenčića” kao i programe potrebne za upravljanje tim istim “kamenčićima”.

Trenutačno mini roboti izgledaju kao kockice čija je svaka stranica dugačka jedan centimetar, a MIT-ovci su sada fokusirani na osmišljavanje manjih modela, donosi BBC. Istraživači MIT-ova laboratorija za robotiku završni proizvod koji pokušavaju razviti uspoređuju s “pijeskom koji se samostalno oblikuje”.

Za sada testirani “kamenčići” imaju trajno elektronima nabijene magnete na svakoj svojoj stranici koji im omogućavaju snažno pričvršćivanje, a učinak magneta može se upaliti i ugasiti te im za aktivnost nije potrebna električna energija. Mini roboti sadržavaju i mikroprocesor koji određuje koji će od magneta biti aktivirani i kada, ali s obzirom da je memorija svakog procesora samo 32 kilobajta koda i dva kilobajta radne memorije, algoritam koji se brine o sustavu napajanja morao je biti što jednostavniji.

Rješenje problema je metoda oduzimanja, odnosno istraživači su zaključili da je pametnije oduzimati module nego ih dodavati. Prvi korak je oblikovanje izvornog predmeta prekrivanjem “kamenčićima”, a sve kako bi mini roboti dobili dojam kako određeni predmet izgleda u originalu. Mini roboti koji su korišteni za prekrivanje objekta zatim signaliziraju ostalim “kamenčićima” kako predmet izgleda, nakon čega se oni poslože prema određenom redoslijedu i nastaje upotrebljivi predmet koji ste željeli, objasnili su MIT-ovci.

 

Izvor:Večernji hr

Leave a Comment