Mreža kompanija koja vodi svijet

Svijetski Super-Entitet Vlasničkih veza između transnacionalnih korporacija pokazuje klaster od 147 kompanija koje posjeduju ogromnu moć nad globalnom ekonomijom. Većina od njih su financijske institucije. S. Vitali, J.B. Glattfelder, and S. Battiston

Znanstvenici iz Zuricha matematičkim su modelom dokazali da svjetskom ekonomijom vlada malena i dobro povezana mreža kompanija, od kojih su tri četvrtine banke. Proučavali su 43,060 korporacija i pokazali kako 40 posto vlasništva nad svim ostalima drži, preko komplicirane mreže vlasničkih odnosa, grupa od 147 kompanija.

Tisuće prosvjednika okupljenih oko ”Occupy” pokreta bore se protiv tih istih korporacija i Banaka, čini se da je ovaj put znanost dokazala očito ali ne i bezznačajno. Dokazi su bazirani na par ekstrapolacija i pretpostavki koje su otvorene za debatu, ali krajnji rezultati bacaju novo svjetlo na ”intimni život” kapitalizma dvadeset prvog stoljeća i na način kako on funkcionira. Proučavanjem korporacija , njihovih vlasničkih udjela, sličnosti i međusobnih poveznica koristili su se metodologijom proučavanja kompleksnih prirodnih sustava iz kojih su dobili modele kako kompanije kontroliraju kompanije i kroz koje mreže. Krajnji rezultat Stefania Vitalij-a, James Glattfelder-a i Stefano Battiston-a je identifikacija 1.318 kompanija sa isprepletenim vlasništvo mi svaka je sa vezama sa dvije ili više kompanija koje su opet međusobno povezane.

Supercluster: S. Vitali, J.B. Glattfelder, and S. Battiston

Ova mreže formirala je čvorove na vrhovima najveće koncentracije veza koji su usko povezani. Čvor je mal i velike koncentracije u usporedbi sa ostatkom grafa, te zbog toga istraživači sumnjaju u ekonomski ”super entitet”. Prema rezultatima oko tri četvrtine ukupnog vlasništva drži baza od 147 firmi sa najvećom koncentracijom koja ima stopostotnu kontrolu nad svojim operacijama. Znanstvenici se nisu začudili rezultatom da su tri četvrtine baznih kompanija banke. Sve ovo zajedno čini jedan superklaster kompanija.

Autori istraživanja napominju da ne postoji dokaz namjernog ponašanja kao baza kompanija u smislu udruženog ponašanja ili u smislu ekonomske zavjere, ali isto to ne znači da se tako ne mogu ponašati. Dodaju još kako protiv-trgovinski zakoni i ograničenja uvelike sprječavaju ovu bazu u zajedničkom djelovanju kao vid novčanog kartela. Koncentrirana moć u rukama par moćnika može imati snažne implikacije za globalnu financijsku stabilnost, što u stvari svi već i znaju, ali ova studija poznate činjenice stavlja u empirijski smisao , što će omogućiti dodatna istraživanja i možda omogućiti zakonodavcima i ekonomistima načine stabilizacije financijskih tržišta.

Izvor : New Scientist

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment