Molitvenik krio nepoznata Arhimedova djela

Istraživanje stručnjaka koje je trajalo nekoliko godina, pokazalo je kako je Arhimed, jedan od najvećih matematičara svih vremena, ustvari bio i veći genije nego što mislimo. Gotovo čitav milenij skrivali su se do danas nepoznati Arhimedovi radovi u knjizi poznatoj kao Arhimedov palimpsest. Radi se o starom bizantskom molitveniku iz 13. stoljeća kojeg je prije 105 godina otkrio danski historičar Johan L. Heiberg.

Zašto je tekst bio nepoznat? Naime, u 13. stoljeću materijal za pisanje bio je jako rijedak i skup. Tekstovi su se zapisivali na ovčijoj koži, pa su se zbog toga često stariji tekstovi brisali s tih materijala i na istima su bili napisani novi. Knjige napisane na taj način nazivamo palimpsestima. Arhimedov palimpsest je knjiga nastala na isti način: originalni Arhimedov tekst bio je izbrisan i zamijenio ga je neki novi, pa je zbog toga Arhimedovo djelo ostalo nepoznato. Heiberg je uspio pročitati neke dijelove njegovog djela, nakon čega je knjiga nestala i ponovno se pojavila na aukciji u New Yorku 1998. godine, gdje je prodana za 2 miliona dolara. Kupac, čiji je identitet nepoznat, dao ju je Walters Art muzeju u Baltimoru, gdje su je istraživali brojni stručnjaci.

Koristeći rendgenska i multispektralna zračenja za bilježenje željeza u tinti kojom je pisao Arhimed, istraživači su otkrili da je još 3 stoljeća prije nove ere, Arhimed razmišljao o konceptu beskonačnosti, temelju za razvoj kalkulusa (Kalkulus je područje u matematici koje se bavi funkcijama, njihovim izvodima, integralima, limesima i sl.). Do je istraživanje tog područja matematike pripisivano matematičarima 19. stoljeća. Istraživači smatraju da je ovo otkriće veoma važno, pošto je koncept beskonačnosti prethodio brojnim važnim matematskim otkrićima.

U istom palimpsestu, može se naći Arhimedov traktat o Stomakionu. Radi se o zagonetki iz oblasti kombinatorike koja postavlja pitanje na koliko se načina može složiti kvadrat od 14 oblika slagalice. Prije otkrića Stomakiona, smatralo se da je kombinatorika nastala krajem 17. stoljeća.

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment