Mogu li se na Mjesecu uzgajati biljke?

 Komore za rast biljaka koje su bile dio eksperimenta na svemirskoj postaji tijekom svemirske misije STS-118. (Credit: NASA)


Komore za rast biljaka koje su bile dio eksperimenta na svemirskoj postaji tijekom svemirske misije STS-118. (Credit: NASA)

NASA planira eksperiment koji bi mogao predstavljati prekretnicu, a uključuje pokušaj uzgoja biljaka na Mjesecu.

Ciljano vrijeme je 2015. kad agencija planira deponirati biljke na površinu Mjeseca. Namjera je koristiti kontejnere dizajnirane tako da zaštite biljke od snažnih klimatskih elemenata i opremiti ih kamerama, senzorima i ostalom elektronikom kojom bi se sa Zemlje pratilo što se događa s biljkama. NASA-in plan je „razviti vrlo jednostavnu zatvorenu komoru za rast koja može podržati klijavost u razdoblju od 5-10 dana u svemirskoj letjelici na Mjesecu“.

Što će NASA pokušati uzgojiti? Kontejneri će sadržavati repu, bosiljak i Arabidopsis – biljku koja je zbog relativno kratkog životnog ciklusa popularni model-organizam u biljnoj biologiji i genetici. Hoće li te životne forme preživjeti na mjesečevoj površini? NASA će na to pitanje odgovor tražiti nakon što ova „samoodrživa staništa“ s masom od oko kilograma budu otpremljena komercijalnim lunarnim letom. Način na koji će stići na Mjesec je zanimljiv jer je NASA iskoristila paralelna događanja kako bi znatno smanjila troškove projekta.

Kako bi što skorije mogli poslati biljke na Mjesec? Stopiranjem. Zahvaljujući Google-u i njegovom natječaju za Google Lunar X-Prize 2015. za komercijalne letove do Mjeseca, u skoroj budućnosti postojat će nekoliko potencijalnih lunarnih tura. NASA očekuje da će se u utrku za nagradu uključiti brojne tvrtke koje rade na razvoju komercijalnih svemirskih letjelica. Zahtjevi koji se pred sudionike natječaja postavljaju moraju biti ispunjeni do prosinca 2015.

Kako NASA planira, nakon slijetanja sjeme bi bilo opskrbljeno vodom iz modula opremljenog malim spremnikom koji bi otpuštao vodu potrebnu za iniciranje klijanja. Klima u zatvorenoj posudi bila bi dovoljna za 5 dana rasta. Biljke će se pratiti 5-10 dana, fotografirati u intervalima i uspoređivati s kontrolnim biljkama na Zemlji. Prema NASA-i, „koristili bi se prirodnom Sunčevom svjetlošću na Mjesecu kao izvoru svjetlosti za sadnice, što bi predstavljalo prvu demonstraciju korištenja drugih nebeskih tijela u svrhu postizanja ciljeva neke svemirske misije“.

NASA vjeruje da će se uloženi napori pokazati korisnima na dva područja: znanje o biljkama i širenje znanja o tome kakve šanse ima život na Mjesecu. Ili kako u NASA-i kažu: „Može li čovjek živjeti i raditi na Mjesecu? Ne samo posjetiti Mjesec na koji dan, već ostati tamo desetljećima? Prvi korak prema dugotrajnijem boravku čovjeka je prethodno poslati biljke. Mlade biljke su poput ljudi osjetljive na uvjete u okruženju, ponekad i osjetljivije. One nose genetski materijal koji može oštetiti radijacija, a isto je i kod ljudi. Mlade biljčice za nas mogu testirati lunarno okruženje poput kanarinaca u oknu rudnika.“

Izvor: Phys

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/mogu-li-se-na-mjesecu-uzgajati-biljke-nasa-planira-doznati-2015/#ixzz2mavJ93m0

Leave a Comment