" /> Mikroskop od papira za svakoga! | Znanost.ba

Mikroskop od papira za svakoga!

img531ef7d945b53

Materijal potreban za izradu mikroskopa (foto: Foldscope Team)

Znanstvenici sa Stanford Sveučilišta razvili su mikroskop od papira koji se slaže prema principu origamija. Da, dobro ste pročitali – mikroskop napravljen od papira! Ovaj maleni mikroskop čiji dijelovi koštaju manje od jednog dolara mogao bi biti od revolucionarnog značenja za siromašna područja diljem svijeta.

Ovaj mikroskop znanstvenici su nazvali Foldscope (eng. fold – sklopiti, složiti), a cilj je da ta tehnologija bude dostupna svima. To i nije tako nerealan cilj, budući da je cijena svih dijelova potrebnih za slaganje ovog mikroskopa manja od jednog dolara.

Sama izrada mikroskopa se bazira na origamiju, odnosno ovaj svjetlosni mikroskop se može sastaviti od jednog ravnog lista papira uz par dodataka kao što su leća, malena baterija poput one u satovima te LED lampice. Potrebno je samo 10-ak minuta da ga se složi, teži svega 8.8 grama i dovoljno je malen da stane u svaki džep (dimenzije: 70×20×2 mm3). Također, neka vas njegova cijena ili jednostavnost ne zavaraju – Foldscope ima mogućnost povećanja od preko 2000 puta te mu se ništa neće dogoditi ukoliko padne s trećeg kata neke zgrade ili čak ukoliko netko na njega stane.

Obzirom na mogućnosti ovog malenog mikroskopa, znanstvenici se nadaju kako će Foldscope imati tri uloge u zemljama u razvoju:

1) koristit će se u terenskom radu za dijagnosticiranje različitih bolesti, u područjima gdje su nedostupni laboratoriji i ostale tradicionalne metode (na fotografiji ispod se vide mogućnosti ovog mikroskopa);

2) koristit će se za edukaciju djece, kako bi se razvio ”ljudski kapital” u zemljama u razvoju, sposoban nositi se s izazovima vezanim uz globalno zdravlje ljudi;

3) koristit će se za edukaciju građana kako bi uvidjeli važnost oku nevidljivih životnih oblika koji uzrokuju bolesti poput malarije.

Izvor : http://biologija.com.hr/modules/AMS/article.php?storyid=9398

Related Posts

Share This

Leave a Comment