Mikrorobot pliva vašim tijelom i kontrolira zdravlje

Morska paklara ili zmijuljica (inače zaštićena životinja), nije biće za koje biste očekivali kako da će ga znanstvenici iskoristiti za imitiranje prirode i ugrađivati u ljudska tijela.

No, upravo prema morskom uzoru, britanski i američki znanstvenici iz American National Science Foundation i Engineering and Physical Sciences Research Council, proizveli su malog robota, koji će, kako vjeruju, kroz nekoliko godina plivati vašim krvotokom i pomoću raznih senzora očitavati vaše zdravstveno stanje.

Ovaj mikrorobot pod nazivom Cyberplasm, umjesto sintetskih dijelova sadrži pravo tkivo proizvedeno iz životinjskih ćelija, a umjetni elektronski živčani sustav bilježi podatke iz okoliša, dok će se vašim tijelom kretati sustavom umjetnih mišića s pogonom na glukozu.

Znanstvenici su se na imitiranje zmijuljice (petromyzon marinus linnaeus), odlučili zbog njezinog jednostavnog živčanog sustava koji je relativno lako oponašati, pa su tako proizveli prvi prototip dužine jednog centimatra, koji može plivati i bilježiti podatke preko ugrađenih senzora.

Budući modeli će se raditi na nanorazini, kako bi se mogli koristiti umjesto sondi u ljudskom tijelu, te tako predstavljati fantastičan dijagnostički alat kojim će se moći detektirati bolesti, ali i liječiti, obzirom da će imati i mogućnost dostave lijekova na ciljana mjesta.

Mada sve ovo zvuči kao nešto na što ćemo se morati još puno načekati, znanstvenici tvrde kako bi njihovi sićušni roboti mogli plivati našim tijelima kroz 5 godina, opremljeni punom funkcionalnošću dijagnostičkog sustava.

Iskreno rečeno, pri pogledu na Cyberplasm robota, nekako nemamo previše želje da nam pliva tijelom, no ako je dobar za zdravlje, prihvatit ćemo ga kao što danas prihvaćamo gorke lijekove.

IZVOR: vidi.hr

Leave a Comment